Örökös gyászmunka?

/ 2018.04.18., szerda 15:22 /

Telt ház volt múlt szombaton a Kossuth téren. A tömeg, miként a békemenettel is, kicsordult az oldalsó utcákra. Az emberek összejöttek, hogy demonstráljanak a kormány ellen. Ami nem szokatlan jelenség. Mégis egyedivé tette a tüntetést, hogy olyan választásokat követő hétvégére hívták össze, amely a hatalomnak kétharmados megerősítést adott.

Ilyen előjáték után a vert mezőny inkább otthon marad és csendben gyászol. Mert minek is tanú a síráshoz és a fogak csikorgatásához? Mégis vitathatatlan tény, hogy a fájdalom feldolgozása társaságban könnyebb. Csak épp cseppet sem mindegy, hogy hányan érkeznek meg a közös lélekápolásra. Nagygyűléseken például a több tízezer résztvevő jelentheti a kapaszkodót a magánytól, a lelki kiszolgáltatottságtól rettegőknek. Akik láthatják, hogy nincsenek egyedül.

A mostani kormánypártok is kényszerültek már gyászmunkára. 2002-ben és 2006-ban nem is maradt el a rituális nagygyűlés, amely megmutatta a vesztesek erejét és elszántságát. Nem mellesleg megerősítette öntudatukat, és felruházta őket a valahová tartozás élményével.

Az akkori és a mostani demonstrációk között az a legnagyobb különbség, hogy míg a Fidesz vereségét elsiratók alternatív erőként mutatták fel önmagukat, a szombaton összeverbuváltak csak elégedetlen sokadalomnak látszottak. S az ok gyorsan azonosítható. A 2002-es és 2006-os rendezvények nem nélkülözték ugyan a performanszot és az „előzenekart”, de az előadás sem maradt el. Orbán Viktor mindig színre lépett, és elmesélte az alternatív Magyarország vízióját. A közösség krédóját.

A Kossuth téri eseményen ezzel szemben csak performanszra és az elégedetlenség kinyilvánítására futotta. Politikusokat fel sem engedtek a színpadra, hiszen az ellenzéki vezetők iránti megvetés – a súlyos vereség fényében – talán még nagyobb, mint a kormányzókkal szembeni ellenérzés. Csakhogy politikusnak lenni épp annyira hivatás, mint futballcsapatot edzeni, újságot készíteni vagy épületeket tervezni. Csak épp a mérnöki tevékenység kivételével a többi elfoglaltság semmi jelét nem adja a szakértelem nélkülözhetetlenségének. A felismeréshez el kell jutni a végeredményig.

A szombati nagygyűlés újfent rávilágított az ellenzék vezetetlenségére és jövőképtelenségére. Hogy az Orbánt meneszteni akarók a tagadásnál nem jutnak tovább. És annyira demokratikusnak képzelik magukat, hogy nem tűrnek irányítót maguk felett. A szétszabdalt, vezető nélküli ellenzék ezért hatástalan az Orbán építette és vezényelte Fidesszel szemben. A kormányzati propaganda pedig ezért íratja őket sikeresen a nemzetállamokat lazító és lázító Soros György nevére.

Ma ellenfeleit is a Fidesz márkázza. Miként tette azt a ballib világ Antall József MDF-jével. Lett is belőle bőgatyás, horthysta, parlagi, mucsai alakulat.

Az Orbán Viktor rendszerével szemben álló szavazók hiába mondják magukat többségnek; ez a pártjaikra leadott szavazatok nyelvén igaz, valójában azonban a mai ellenzék a politika világában semmi. Arctalan és tartalmatlan sokaság, amely esélytelen versenyező a Fidesz ellenében. Hogy esélyessé lépjen elő, ahhoz a kormány árnyékbokszolása és demonstrációk szervezése helyett hiteles, vonzó alternatívát kellene építenie. Az meg az utcán elképzelhetetlen.

A siker ma annyira látszik valószínűnek, mint 1994-ben az a mondás, hogy a kicsi Fideszből létrehozható Magyarország legerősebb politikai alakulata.

Aztán ma más sincs.

Aprómunka vagy örökös gyászmunka? Ez itt az ellenzék igazi kérdése.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.