Oroszország áll a KMKSZ székházának felgyújtása mögött?

/ 2018.02.27., kedd 14:37 /

Kemény szavak Kárpátalja ukrán kormányzójától.

Újabb elkeserítő atrocitás történt Ukrajna magyarok is lakta területén: ma hajnalban felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári irodáját. Szijjártó Péter külügyminiszter berendelte Ukrajna budapesti nagykövetét, hogy kifejezze aggodalmát.

A rossz hírben van valami jó is: a helyi állami adminisztráció a KMKSZ-szel közösen ítélte el a fenyegető cselekedetet.

A KMKSZ kiégett központi irodája Ungváron

Fotó: MTI/Nemes János

„Hivatalosan kijelentjük, hogy ezek a provokációk nem voltak és nem lesznek sikeresek, csak összekovácsolják az ukránokat és magyarokat, valamint a Kárpátalján békében, egyetértésben élő, egymással toleráns többi nemzetiséget” – szögezi le a nyilatkozat.

Az aláírók szerint az ukránok kiállnak a más nemzetiségűek jogai mellett, hogy megőrizhessék nemzeti önazonosságukat minden formában, míg a más nemzetiségűek Ukrajna patriótáiként Kelet-Ukrajnában saját életük árán is kiállnak az ország szuverenitása mellett.

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó (a helyi állami adminisztráció vezetője) egy másik nyilatkozatában egyértelműen fogalmazott: szerint az orosz titkosszolgálat áll a provokatív támadás mögött, és Moszkva célja, hogy feszültséget keltsen a Kárpátalján élő magyarok és ukránok között.

Fotó: MTI/Nemes János

„Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat többször szervezett provokációkat Kárpátalján” – írta Moszkal, aki szerint az uszító magyar szövegű információs táblák kihelyezése a beregszászi és nagyszőlősi járásokban, a vereckei honfoglalási emlékmű tervezett felrobbantása tavaly októberben és a KMKSZ-székház elleni február 4-i támadás egyaránt az orosz szervek számlájára írandó.

Két héttel ezelőtt ugyanis már megpróbálták felgyújtani a székházat, és a hatóságok a cselekedettel két lengyel (!) szélsőjobboldalit gyanúsítanak. Mindketten az oroszbarát Falanga nevű szélsőséges szervezet tagjai, amelynek több aktivistája harcolt az oroszok oldalán Donbaszban. A Falanga elnöke, Bartosz Bekier pedig szoros kapcsolatot ápolt Mateusz Piskorskival. Utóbbit a lengyel hivatalosság – amiképpen a magyar ügyészség a jobbikos Kovács Bélát – az Oroszország számára végzett kémkedéssel vádolja. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.