valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

http://valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

Ország, város, hegy, víz

/ 2017.08.02., szerda 16:03 /

Áprilisban még csak az volt a hír, hogy a felcsúti polgármester átvette több balatoni kemping üzemeltetését. Ma meg már az, hogy a legértékesebb vízparti óriástelkek tulajdonjoga is a Mészáros–Tiborcz-érdekkörre száll.

Három és fél hónapja hívtuk fel a figyelmet arra, hogy „Keszthely az új Felcsút”; a Balaton nyugati medencéjében ugyanis néhány foghíj kivételével a teljes városi partszakaszt ellenőrzése alá vonta a Mészáros Lőrinc vezette üzleti klub (Heti Válasz, 2017. április 20.). Övék lett a központi hajókikötőnél lévő két műemlék szálló, a Hullám és a Balaton, a már lebontott Phoenix beépíthető telke, a Helikon nevű szocreál hotelcsoda, valamint a leharcolt állapotú Hotel Via. Mindeközben a vitorlás- és jachtparkolót – a kormányfőhöz veji minőségében még szorosabban kötődő – Tiborcz István privatizálta, majd adta tovább papíron a barátainak. Emellett a Balatontourist bekebelezésével a keszthelyi Zala Kemping, illetve a hozzá kapcsolódó üdülőházak és strandok üzemeltetését is átvette a felcsúti lobbi.

Mára – a legértékesebb vízparti óriástelkek felvásárlása révén – Keszthely mellett Badacsonyban, Balatonakaliban, Almádiban, Akarattyán és a déli part több településén is tulajdonosi jogokat szerzett ugyanez az érdekkör. Míg tehát a Balatontouristtal korábban csak egy „üres” kempingműködtető, -kiszolgáló vállalatot fogtak, az újabb projekt már az egykori vagy jelenlegi táborhelyek teljes birtokbavételéről szól. Elsőként májusban a bő háromhektáros keszthelyi kempingterület tulajdonjogát „nyerte ki” egy felszámolási eljárásból az a nevenincs pécsi kft., melyet a minap szippantott be a Tiborcz Istvánnal rokonítható Magyar Építő Zrt. A balatonakali táborhely 3,7 hektárja a Mészáros-féle Konzum-csoporthoz került, a badacsonyörsi 3,5 hektár pedig a gigavállalat csúcsmenedzseréhez, Jászai Gellérthez. És közben a 100 ezer négyzetméteres fonyódi kempingnek is új, Tiborcz-közeliként azonosítható birtokosa lett. (A cégösszefüggésekről lásd keretes írásunkat cikk végén.)

Hogy e négy ingatlanbevásárlást ugyanaz a kéz hangolta össze, azt a finanszírozási háttér teszi egyértelművé: a tranzakciók mögött a Mészáros Lőrinccel összeépült kisbank, a B3 Takarék áll hitelezőként. (A szövetkezet nemrég nyitott fiókot a politikus-üzletember herceghalmi irodaházában, a Talentis Business Parkban. „Viszonzásul” a felcsúti polgármester igazgatósági tagként foglalkoztatja a B3 cégjogászát, Gödör Évát az Opimus Nyrt. nevű tőzsdei vállalatában, melyet épp lapunk megjelenésekor keresztelnek át Opus Globalra.) Az sem mellékes, hogy a keszthelyi után a balatonakali és a fonyódi területet is felszámolásból mazsolázták ki az új tulajdonosok. Az első telek eredeti irányára 976,5, a másodiké 817, a harmadiké 700 millió forint volt – ehhez képest a Mészáros–Tiborcz-közeli projektcsapatoknak mindössze 250, 300, 300 milliót kellett fizetniük az utolsó pályázati fordulóban. Az akali kemping 300 milliós kiszervezése ráadásul kifejezetten bundagyanús, hiszen januárban egy 370 millió forintos árajánlatot még kevesellt a felszámoló. Azt pedig csak bónuszként említjük, hogy mára a 942,4 millió forintra taksált siófoki Ifjúság Kemping 82,5 ezer négyzetmétere is elkelt – 377 millióért –, ám a Mészároséktól vélhetően nem független vevő kiléte egyelőre ismeretlen.

A B3 által pénzelt négy ügyletnél egyszerűbben pottyant a felcsútiak ölébe a balatonakarattyai és az almádi kemping. Előbbi teleknek huzamosabb ideje az MKB Bank, utóbbinak a Diófa Ingatlan Befektetési Alap a tulajdonosa – s lássunk csodát, a közelmúlttól a pénzintézetet és az alapot egyaránt Mészáros Lőrinc cégei ellenőrzik. A Diófának ráadásul Balatonalmádi központjában is van 6,4 hektárnyi területe, továbbá a fürdőváros emblematikus szállodája (volt Ramada, ma Bál Resort) tavalytól ugyancsak a felcsúti polgármester portfóliójába tartozik. Említést érdemel még a déli parti Zamárdi és Siófok egy-egy kempingje; ezeknek a helyeknek a sztárfelszámolóként ismert Varga Jenő a hivatalos haszonélvezője, ő pedig Mészárosék kiemelt üzleti partnere, közvetlenül tőle vették a Balatontourist-láncot.

Az eddig ismertetett vízpart-felvásárlási folyamatról a jóhiszeműbbeknek nyilván az a véleményük, hogy végre jöttek hazafiak, akik felelősséget éreznek a Balatonért. Ebből a nézőpontból az „értékmentés” netovábbja, hogy – miként a Magyar Nemzet megírta – a Tiborcz-féle BDPST Ingatlanforgalmazó Zrt. júniusban megszerezte az évek óta fedél nélkül omladozó, klasszicista badacsonyi Ranolder-villát. És persze nagyszerű, hogy Mészáros Lőrincék a közösségteremtésben is élen járnak; nemrég övék lett a térséget kiszolgáló zenei rádió, a Part FM.

Reálpesszimistább olvasatban ugyanakkor az a valóság, hogy ma már szinte kizárólag olyanoknak van esélyük beruházni a Balatonnál, akik részei a Mészáros–Tiborcz-koalíciónak. S ha már ilyen jól helyezkedtek, állami pénzesőre is számíthatnak, hiszen a tó körüli fejlesztésekhez szükséges források biztosításáról szóló tavaly decemberi kormányhatározat rögzíti: hamarosan ötmilliárd forint jut majd kempingcsinosításra, hatmilliárd „a minőségi turizmus számára épülő szállásférőhelyekre”, valamint összesen tízmilliárd energiahatékonyság-javításra, foglalkoztatásra és a munkaerő versenyképességének fokozására.

De kempingek maradnak-e a most megszerzett (illetve megszerzendő) vízparti telkek? Nagyrészt biztosan, hiszen a kormányzati források ezt a célt preferálják. Ugyanakkor éppen a most Mészáros Lőrinc érdekeit képviselő Jászai Gellért bizonyította – még a balatoni üdülőcégeket a Medgyessy-időszakban privatizáló SCD Holding főalakjaként –, hogy a legjobb fekvésű részeket akár „ki is lehet szabályozni” a kempingterületekből. Így juthatott például Medgyessy Péter egy, a Tihanyi-öbölre és a naplemente szokásos útvonalára nyíló vízparti ingatlanhoz Zamárdiban (Heti Válasz, 2006. július 6.).

* * *

A „NEMZETI BURZSOÁZIA” FRISSEN SZERZETT KEMPINGJEI*

BALATONKENESE-BALATONAKARATTYA – VOLT PIROSKA KEMPING ÉS KÖRNYEZETE
Tulajdonos 2015-től: MKB Üzemeltetési Kft.

A Mészáros Lőrinc-féle Konzum-csoport két hónapja jelentette be, hogy átveszi a Metis Magántőkealap kezelését, mely az MKB Bank legnagyobb tulajdonosa. A pénzintézet létesítményüzemeltető kft.-je ez után avatta fiókteleppé az akarattyai kempinget és környezetét. Elvileg ezek a telkek is részei lehetnek a bővülő – és szintén Konzum-körbe tartozó – Balatontourist-hálózatnak.

BALATONALMÁDI – YACHT CAMPING
Tulajdonos 2014-től: Diófa Ingatlan Befektetési Alap

A Konzum múlt héten átvette a Diófa-alap kezelését is. Jövő nyártól a Balatontourist üzemeltetheti a kempinget.

BALATONAKALI – STRAND KEMPING
Tulajdonos idén nyártól: Zion Europe Kft.

A táborhelyet már a Balatontourist működteti. A Zion Europe pedig ugyancsak a Mészáros Lőrinc-féle Konzum-csoport tagja. A balatonakali kempingszerzési, -fejlesztési projektet a B3 Takarék finanszírozza.

BADACSONYTOMAJ-BADACSONYÖRS – VOLT BALATON KEMPING, VENDÉGHÁZ
Tulajdonosok: Badacsony Park Kft., Villa Park Badacsony Kft.

A két céget a Konzum-alegységgé vált Balatontourist, valamint a Jászai Gellért Konzum-vezér lakcímére idén bejegyzett Kisörs Vagyonkezelő Kft. és GKB Invest Kft. birtokolja. A jövőben ez a kemping is tagja lesz a Balatontourist-láncnak. A badacsonyi kempingszerzési, -fejlesztési projektet a B3 Takarék finanszírozza.

KESZTHELY – ZALA KEMPING
Tulajdonos idén tavasztól: Standful Property Kft.

A táborhelyet már a Balatontourist üzemelteti. A pécsi Standful Property Kft.-t lapzártánkkor „jegyezte át” a cégbíróság a Magyar Építő Zrt. budapesti székhelyére, és közvetett módon az új tulajdonosi kört is ez utóbbi részvénytársaság dominálja. A patinás Magyar Építőt pedig mostanra a Paár Attila fémjelezte WHB-csoport és a Szeivolt család Épkar Zrt.-je ellenőrzi. Paár régi üzleti partnere Tiborcz Istvánnak, sőt ifj. Szeivolt István is családi barátja a kormányfő vejének. A keszthelyi kempingszerzési, -fejlesztési projektet a B3 Takarék finanszírozza.

FONYÓD – NAPSUGÁR KEMPING
Tulajdonos idén nyártól: FND Kemping Kft.

A táborhelyet már a Balatontourist üzemelteti. Az FND Kemping Kft. ügyvezetőjét, Kiss Zsófiát az Index anno Tiborcz-közeliként írta körül, hiszen a nő által jegyzett Pelso Polgári Sportegyesület annak a Kovács Ferencnek a lakcímén működik, aki a keszthelyi kikötő vezérigazgatója – ezt a jachtparkolót pedig egy ideig a miniszterelnök veje birtokolta. Az FND Kemping Kft.-t egyébként a Kiss Zsófiával céges kapcsolatban álló Rátky ügyvéd házaspár irodájának címére jegyezték be. Utóbbi jogászok az Orbán-kormány kiemelt foglalkoztatottjai: Rátky Miklós a Bányavagyon-hasznosító Kft.-ben és a Parnusgáz Gázkereskedelmi Zrt.-ben felügyelőbizottsági, a Rába Járműipari Holdingban igazgatósági tag, miközben Rátkyné Klinger Dóra a MÁV felügyelőbizottsági és az NKM Nemzeti Közművek Zrt. igazgatósági tagja. A fonyódi kempingszerzési, -fejlesztési projektet a B3 Takarék finanszírozza.

ZAMÁRDI – MIRABELLA KEMPING
Tulajdonos 2014-től: Brovama Kft.

A táborhelyet jelenleg is a Balatontourist üzemelteti. A Brovama Kft.-ben holtig tartó haszonélvezeti joga van annak a Varga Jenőnek, akitől idén Mészáros Lőrincékhez került a Balatontourist. Varga annak idején a pécsi egyetem MSZMP-titkáraként Gyurcsány Ferenc helyi KISZ-vezér elvtársa volt. Arról is híres, hogy néhány éve az általa alapított Vectigalis Zrt.-t jelölték ki a Jászai Gellért által bedöntött balatoni SCD–Balatontourist-kempingcégek felszámolására. Meg arról, hogy végül a Fidesz-érában ért karrierje csúcsára – a Malév-csőd menedzselésével.

SIÓFOK-SZABADIFÜRDŐ – ARANYPART KEMPING
Tulajdonos 2014-től: Brovama Kft.

A táborhelyet jelenleg is a Balatontourist üzemelteti. A Brovama Kft., mint Zamárdinál jeleztük, Varga Jenőé.

* A Balatontourist nem tulajdonosként, csak „független” üzemeltetőként van jelen több önkormányzati táborhelyen (Balatonfüred, Révfülöp, Balatonberény), illetve magánkempingben (Vonyarcvashegy).Az ugyancsak Balatontourist-körbe tartozó balatonszemesi Vadvirág Kempinget és a zalakarosi Termál Kempinget tulajdonló cégek felszámolás alatt állnak, a siófok-sóstói Ifjúság Kemping friss birtokosának neve pedig egyelőre nem látszik a tulajdoni lapon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.