Pál utcai férfiak

/ 2018.05.16., szerda 14:28 /

Jövőre európai parlamenti és önkormányzati voksolás lesz – folytatódik tehát a kampány és az ellenzék „tesztidőszaka”. Az első időközi erőpróba máris itt van a nyakunkon: július 8-án polgármester-választás Józsefvárosban, ahol bármi megtörténhet.

Keretes szerkezetűre sikeredett az április 8-i parlamenti választás. Másfél hónappal korábban a függetlenként induló Márki-Zay Péter mért időközi csapást a kormányerőkre; a hódmezővásárhelyi polgármesteri poszt elvesztéséből ráadásul még a Fidesz-vezérkar is arra következtetett, hogy a gondoltnál szorosabb lesz az országgyűlési ütközet. Nem lett az. Most pedig az ellenzék arra készül, hogy július 8-án újra meglepi a nagyérdeműt, és – ismét egy függetlent támogatva – elhódítja a polgármesterből parlamenti képviselővé, sőt Fidesz-frakcióvezetővé avanzsáló Kocsis Máté józsefvárosi székét.

A VIII. kerületben egyelőre hat alakulat (MSZP, LMP, DK, Momentum, Párbeszéd, Liberálisok) állt be a politikát még az SZDSZ-ben, a Fővárosi Közgyűlés szociális bizottságának elnökeként kitanuló Győri Péter mögé. Ez a harcmező kevésbé jobboldali karakterű, mint Hódmezővásárhely volt – elvileg tehát nem csak a Márki-Zay típusú, kiábrándult fideszesek rúghatnak labdába, sőt a Jobbikot sem feltétlenül kell bevenni a buliba. Az országgyűlési voksoláson a DK által a kerületbe ejtőernyőztetett, a szocialisták támogatását is bíró, „nevenincs” Ara-Kovács Attila mindössze nyolc százalékponttal kapott ki a bő 40 százalékot szerző Kocsis Mátétól (a József- és Ferencváros nagyobb részét felölelő teljes körzetben), miközben a Jobbik egyik legismertebb arca, Dúró Dóra 13 százalékot sem ért el.

A Sneider Tamást elnökké választó párt múlt szombatig a tisztújításával volt elfoglalva, és lapzártánkig még nem jelölt ellenfelet a Kocsis Máté jobbkezeként azonosítható fideszes indulónak, a jelenlegi alpolgármester Sára Botondnak, illetve a Menhely Alapítvány kuratóriumát vezető Győri Péternek. Utóbbinak némi „leágazása” azért jobbra is akad: 2010-ben Tarlós István főpolgármester kifejezetten büszke volt arra, hogy a néhai SZDSZ-stábból sikerült őt „átmentenie”, és Győri a közelmúltig maradt is szakmai csúcsvezető a hajléktalanellátással foglalkozó Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél.

Akkor ki esélyes a józsefvárosi időközin? Az elmúlt évek választásai azt mutatják, hogy a VIII. kerületben bármi megtörténhet. A 2014-es európai parlamenti szavazáson szűk egyharmados részvétel mellett 46 százaléknál kevesebbet hozott a Fidesz-lista, majd az önkormányzati megmérettetésen – hasonló aktivitás közepette – Kocsis Máté 57 százalékos polgármesteri győzelmet aratott. Másfél éve a kvótareferendumra újra Józsefváros harmada mozdult be – ám akkor ezt „szégyenként” jegyzőkönyvezték, hiszen a budapesti kerületek közül itt mozgósított leggyengébben a kormánypárt. Pedig a környéken (Keleti pályaudvar, II. János Pál pápa tér) 2015-ben még igazi, táborozó-átvonuló migránsokat is láthattak a helyiek.

Aztán jött az idei országgyűlési erőpróba. Noha a hatvan józsefvárosi szavazókörből csak hatot nyert meg Kocsis DK-s vetélytársa, ebből megint nem következik semmi. Egyfelől mert a baloldal nemigen akart győzni; volt önálló jelöltje az LMP-nek, az Együttnek, a Momentumnak és a Kétfarkú Kutya Pártnak is. Másrészt Kocsis Máté egyéni jelöltként közel három százalékponttal jobban teljesített a VIII–IX. kerületi nagy választókörzet józsefvárosi részén, mint a Fidesz-lista. Így közel sem biztos, hogy a nála kevésbé „bejáratott” Sára Botond elsöpri majd az Ara-Kovács Attilánál mindenképp patriótábbnak látszó, összbaloldali hátterű Győri Pétert. Ráadásul a hatvan VIII. kerületi szavazókörből kilenc „átlógott” a belvárosi parlamenti körzetbe – ezek közül nyolcban simán nyert a Jobbikon és a kétfarkúakon kívül minden ellenzéki által támogatott LMP-s Csárdi Antal.

Hogy az esélylatolgatás során biztosabb fogódzóink legyenek, lényegében utcáról utcára végigelemeztük a józsefvárosi szavazóköröket (lásd táblázatunkat a 12. oldalon). A hatvan helyi kiskörzet közül harmincról mondható el, hogy nyert, avagy koordináltabb indulással (és nem gyurcsányista jelölttel) győzhetett volna az ellenzék. Biztosan tehát csak annyit állíthatunk: a polgáriasult Palotanegyedben Győri lehet a befutó, a Tisztviselőtelepen és a szegregátumokban inkább Sára. A lakótelepi zónákban pedig vegyes a kép, ahogy a rehabilitált negyedekben is. Vagyis minél többet számoltunk, annál egyértelműbbé vált, hogy megint bármi történhet a VIII. kerületben.

* * *

A józsefvárosi önkormányzati körzetek jellemzői – az április 8-i országgyűlési voksolás adatai alapján

1. VK.: Palotanegyed északi része (a Múzeum körúttól a József körútig)
– Az ide tartozó szavazókörökben (1., 2., 3., 10., 11.) 70 százalék fölötti volt a részvétel.
– Mindenütt nyert az LMP-s Csárdi Antal.
– Győri Péternek van nagyobb esélye a polgármesteri győzelemre.

2. VK.: Palotanegyed déli része és Corvin köz (a Kálvin tértől a Kisfaludy utcáig)
– Az ide tartozó szavazókörökben (4., 5., 6., 7., 9.) 70 százalék fölötti volt a részvétel.
– A József körút Dunához közelebbi oldalán négy szavazókörből háromban nyert Csárdi Antal, egyben 11 vokssal kikapott. A belvárosi parlamenti választókerületen már túlnyúló Corvin közi szavazókört pedig akkor hozta volna a DK-s Ara-Kovács Attila, ha a többi baloldali alakulat hívei is őt támogatják.
– Győri Péternek van nagyobb esélye a polgármesteri győzelemre.

3. VK.: Csarnok- és Népszínház-negyed egy része (a Rákóczi úttól a Rákóczi térig)
– Az ide tartozó szavazókörökben (12., 13., 22., 23., 24.) 58–64 százalékos volt a részvétel.
– Három szavazókörben győzött, egyben 12 szavazattal kikapott Ara-Kovács. Az ötödikben akkor nyerhetett volna, ha a többi baloldali párt híveinek legalább fele, valamint a jobbikosok harmada is őt támogatja.
– Győri Péternek van nagyobb esélye a polgármesteri győzelemre.

4. VK.: II. János Pál pápa tér környezete (a Baross tértől a Népszínház utcáig)
– Az ide tartozó szavazókörökben (25., 26., 27., 28., 46.) 51–68 százalékos volt a részvétel.
– Az egyik szavazókörben kilenc szavazattal kapott ki Ara-Kovács, a többi négy helyen viszont csak akkor nem győzött volna Kocsis Máté, ha a balosok és a jobbikosok egy része is az esélyesebb ellenzéki jelöltet támogatja.
– Sára Botondnak van nagyobb esélye a polgármesteri győzelemre.

5. VK.: Csarnok-negyed déli része (a Rákóczi tértől a Mátyás térig)
– Az ide tartozó szavazókörökben (8., 14., 20., 21.) 32–69 százalékos volt a részvétel.
– Sehol nem nyert Ara-Kovács, de baloldali és jobbikos átszavazások esetén akár háromban is győzhetett volna.
– Győri Péternek és Sára Botondnak egyaránt van esélye a polgármesteri győzelemre.

6. VK.: Magdolna-negyed északi része (a Horváth Mihály tértől a Fiumei útig)
– Az ide tartozó szavazókörökben (19., 29., 30., 31., 44.) 30–64 százalékos volt a részvétel.
– Kocsis három szavazókörben is 50 százalék feletti eredményt ért el, a többiben szűkebben győzött. Egy éve ugyanitt időközi voksolást is nyert a Fidesz, igaz, ehhez az ellenzék megosztottsága kellett.(A Dopeman „művésznévű” Pityinger László és Bolba Márta evangélikus lelkész is jelölt volt.)
– Sára Botondnak van nagyobb esélye a polgármesteri győzelemre.

7. VK.: Corvin- és Losonci-negyed egy része (a Horváth Mihály tértől az Üllői útig)
– Az ide tartozó szavazókörökben (15., 16., 17., 18., 35.) 58–72 százalékos volt a részvétel.
– Az egyik szavazókörben 14 szavazattal kapott ki Ara-Kovács, de baloldali és jobbikos átszavazások esetén még további kettő-háromban is fordíthatott volna.
– Győri Péternek és Sára Botondnak egyaránt van esélye a polgármesteri győzelemre.

8. VK.: Losonci-negyed északi része (a Baross utcától a Tömő utcáig)
– Az itteni szavazókörökben (33., 34., 36., 37., 38., 39.) 49–75 százalékos volt a részvétel.
– Egy szavazókörben szűken győzött Ara-Kovács, de baloldali és jobbikos átszavazások esetén egyben még biztosan, további kettőben talán fordíthatott volna.
– Győri Péternek és Sára Botondnak egyaránt van esélye a polgármesteri győzelemre.

9. VK.: Orczy-negyed egy része (az Orczy-kerttől északra)
– Az ide tartozó szavazókörökben (40., 41., 42., 50., 60.) 48–70 százalékos volt a részvétel.
– Az egyik körben 11 vokssal kapott ki Ara- Kovács, de baloldali és jobbikos átszavazásokkal egy-kettőben még fordíthatott volna.
– Győri Péternek és Sára Botondnak egyaránt van esélye a polgármesteri győzelemre.

10. VK.: Magdolna-negyed déli és Orczy-negyed északi része (a Kálvária tér környéke)
– Az ide tartozó szavazókörökben (32., 43., 48., 49.) 50–62 százalékos volt a részvétel.
– Kocsis egy szavazókörben 50 százalék feletti eredményt ért el, de további kettőben is erősnek bizonyult a Fidesz.
– Sára Botondnak van nagyobb esélye a polgármesteri győzelemre.

11. VK.: Tisztviselőtelep és Ganz-negyed (a Ludovika tértől a Könyves Kálmán körútig)
– Az ide tartozó szavazókörökben (51., 52., 53., 54., 55.) 45–78 százalékos volt a részvétel.
– Kocsis két körben is 50 százalék feletti, egy továbbiban 48 százalékos eredményt ért el.
– Sára Botondnak van nagyobb esélye a polgármesteri győzelemre.

12. VK.: Kerepesdűlő és Százados-negyed (a Baross tértől a Hungária körútig)
– Az ide tartozó szavazókörökben (45., 47., 56., 57., 58., 59.) 65–83 százalékos volt a részvétel.
– Két szavazókörben győzött, kettőben éppen csak kikapott Ara-Kovács.
– Győri Péternek van nagyobb esélye a polgármesteri győzelemre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.