valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

http://valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

Pártok és pártszékházak

/ 2001.04.20., péntek 07:39 /

A székházviszonyok átrendeződése fáziskéséssel ugyan, de követi az 1998-as politikai változásokat. A meggyengült SZDSZ másfél éve hagyta el a Mérleg utcai központot, az MDF és a KDNP néhány hónapon belül költözik. A MIÉP többlaki életet él, a Fidesz viszont őszre visszavásárolja a Lendvay utcai székházat.

Fotó: Griechisch Tamás
Az MDF Bem téri székháza

Bem tér, a MOM mögötti toronyház, Mérleg utca - a rendszerváltozás szimbólumai, amelyektől egymás után vesznek búcsút az egykori lakók. Az MDF a Duna-part közeléből két - hagyományosan konzervatív - budai kerület határára húzódik, a KDNP egy templom árnyékában keres olcsó menedéket, az SZDSZ pedig már korábban Zuglóba költözött - így kerülve messze a pesti belváros politikai forgatagától.

"A '90-es választási győzelem és az első ciklus valamennyi sikere a Bem téri székházhoz köt bennünket, így sokunknak fáj a távozás" - fogalmazott Salamin András, az MDF pártigazgatója. A Fórum központja korántsem az utóbbi években "úszott el". A Postabank Rt. 1995-ben 300 millió forintos, vissza nem fizetett hitel fejében vette át a székházat tulajdonló - az MDF által alapított - Fodema Kft. nevű céget. A párt ugyan egy ideig még élhetett volna a visszavásárlás jogával, ám az 1998-as gyenge választási szerepléssel (2,8 százalék listán) ennek végleg elszállt az esélye. A párt jelenleg a Bem tér 3. Kft.-től bérli a 2500 négyzetméteres központot, ám innen június 30-ig távoznia kell.

Fotó: Griechisch Tamás
A Bem térről a Szilágyi Erzsébet fasorba költözik az MDF

A kiszemelt új székház a Szilágyi Erzsébet fasor 73. szám alatt található. A villaépületben nyolc lakás is van, így az MDF csupán a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által átadott ingatlan 41 százalékával rendelkezhet, ami körülbelül 400 négyzetmétert jelent.Más híradásokkal ellentétben nincs veszélyben a költözés, ugyanakkor az MDF valóban méltatlannak tartja a korábban az MSZP által használt ingatlanrész átadási körülményeit: az irodahelyiség beázott, a harmincéves neonvilágítás "zizeg", a mellékhelyiségek lepusztultak. Az időigényes felújításoknak csak egy részét vállalta a KVI, így a költségek nagyobbik része a beköltözőt terheli. Mindenesetre már ma is méretes MDF-zászló feszül a ház oszlopai között.

Fotó: Griechisch Tamás
Végleg elhagyja a Nagy Jenő utcát a KNDP

Az egyre zsugorodó KDNP is csak a Nagy Jenő utcai székház eladása árán tudott megszabadulni hiteleitől: 1999 áprilisában értékesítették a Pest megyei pártbizottság egykori épületét (Cservenkáné hírhedt főhadiszállását). Az új tulajdonos, a Norma I. Kereskedelmi Tanácsadó Kft. egy összegben fizette ki a 450 millió forintos vételárat, így a párt minden adósságát törleszteni tudta. Ugyanakkor a kereszténydemokraták főtitkára, Bartók Tivadar szerint mélyen áron alul kellett eladniuk a házat, mert a KDNP-ből távozók tudatos kampánnyal kergették rossz pozícióba a pártot. Az egyik érintett, Surján László, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség társelnöke viszont úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a párt ma sem működik törvényesen, így jogérvényes szerződéseket sem köthet. "Kockázatot jelent tehát megvenni egy vitatott aláírási joggal rendelkező tulajdonostól az ingatlant. Nyilván ez tükröződött az árban is" - mondta.

A székház megvásárlásával a befektető mindenképpen jól járt, hiszen a hamarosan felépülő MOM-park közelsége valószínűleg növeli az ingatlan értékét (becslések szerint ez ma már közel egymilliárd forint). A költözésig a KDNP továbbra is használhat két emeletet, melyért kedvezményes bérleti díjat fizet a Norma I. Kft.-nek. Az új székházat pedig az egykori Sport mozi épületében alakítják ki, mely néhány éve került a Domonkos-rend tulajdonába. A lepusztuló budapesti mozihálózatot látva olcsó vételárra számíthattak a párt vezetői. Végül a renddel harmincmillió forintban állapodtak meg, s ősszel el is foglalhatják új otthonukat. Valószínűleg ez a székház is nagyobb lesz a szükségesnél, de a törvény értelmében saját tulajdonú ingatlant bérbe adhatnak a pártok, így a KDNP is biztosíthatja a jövőjét a Thököly úti épületben.

Fotó: Griechisch Tamás
A Gizella utcai villában rendezkedett be az SZDSZ

Az 1998-as választási kampány túlköltekezése és az állami támogatás csökkenése az SZDSZ esetében is szükségessé tette az egykori székház feláldozását. Az új központ felderítése Wekler Ferenc jelenlegi pártigazgató nevéhez fűződik, aki korábban az általa elképzelt Önkormányzatok Házát kívánta a Gizella úti épületben megvalósítani, 1999 szeptemberében azonban az SZDSZ költözhetett ide. Az ennél hatszor nagyobb Mérleg utcai központ egykori tulajdonosa, a City-Ház Rt. számára az ingatlan eladásával nyílt lehetőség, hogy visszafizesse a korábbi tartozásokat a CIB Banknak. Az SZDSZ pedig beköltözhetett a City-Ház által 61 millió forintért megvásárolt, majd a pártnak bérbe adott épületbe. Ha tehetik, később megvásárolják az 500 négyzetméteres Gizella úti ingatlant.

"A Mérleg utcai székház kényszerű elhagyása érzelmileg nem rengette meg a tagságot, hiszen a pártalapítás a Jurta Színházhoz kötődik" - mondja a pártigazgató. Ugyanakkor a szabad demokrata vezetők - különösen a pártelnök-főpolgármester - számára nehézséget okoz a városközponttól való távolság, így nem biztos, hogy az SZDSZ hosszú távon Zuglóban marad. A Mérleg utca 6. szám mindenesetre már foglalt, hiszen a jövőben - a Duna Plaza Grouphoz tartozó - apartmanhotel működik itt. (A 663,5 millió forintra értékelt épület vételárát nem hozták nyilvánosságra.)

Fotó: Griechisch Tamás
A MIÉP egyenlőre marad a Rökk Szilárd utcában

A MIÉP - székház hiányában - a mai napig hontalannak tekinti magát. Egyes kerületi szervezetek nyújtanak átmeneti szállást a vezetés számára; a pártigazgató például a VIII. kerületi Rökk Szilárd utcában dolgozik, az elnökségi üléseket viszont a belvárosi Hercegprímás utcai irodában tartják, a sajtótájékoztatókat pedig hosszú ideig a XI. kerületi szervezet helyiségében rendezték. "A MIÉP nem szenved székházkomplexusban" - mondta a Heti Válasznak Győri Béla, a párt szóvivője. Lenne ugyan törvényes lehetőség, hogy székházhoz jussanak, ám a költségvetési forintokat egyelőre inkább más célokra, például a Bocskai Szabadegyetemre fordítják.

A Fidesz az 1998-as győzelemnek köszönhetően szerencsés helyzetbe került. A sokszorosára növekvő állami támogatás révén most újra teljes egészében tulajdonba veheti székházát. Az 1994-es kampányhoz még jelentős hitelre volt szükség, melynek fedezeteként a Lendvay utcai ingatlant jelölték meg. Ezután a bank érvényesítette jelzálogjogát. A Fidesz csak bérlőként maradhatott központi irodájában, de 1996-ban megállapodást kötött a tulajdonos Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-vel, amely 1999. február végéig biztosított vételi jogot a párt számára (az opciós vételár közel 340 millió forint volt). A határidő ugyan lejárt, de részletfizetésben állapodtak meg bankkal, és 2001 őszéig teljesítik kötelezettségeiket. "A Fidesz a kormányzati szerepe ellenére sem kíván nagyobb ingatlanba költözni, hiszen a tagság a jelenlegi székházhoz kötődve élte meg az elmúlt tíz évet" - erősítette meg Horváth László pártigazgató. A belső korszerűsítés azonban elengedhetetlen, mivel az Állami Egyházügyi Hivatal egykori épülete nem mindenben elégíti ki az igényeket.

Az FKGP-t és az MSZP-t - központiszékház-ügyben - elkerülték a nagyobb változások. Ugyanakkor a jelenlegi ciklus történései bizonyítják, hogy még tizenegy évvel a rendszerváltozás után sem beszélhetünk véglegesen elfoglalt bástyákról, örökre bebetonozott birtokokról.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.