Permetezőszer a gyümölcsökben: óvatosan az eperrel!

/ 2018.05.17., csütörtök 09:45 /

Franciaországban egy ötéves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédő szert.

A Laboratorium.hu szakportál vette észre a Le Monde francia napilap cikkét, amely szerint a Générations Futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából a francia állami hatóságok összehangolt ellenőrzésbe kezdtek, öt évig mérték 19 féle gyümölcs és 33 féle zöldség szennyezettségi szintjét, összesen több mint 11 ezer mintát megvizsgálva.

A világ egyik vezető élelmiszeripari nagyhatalma a saját piacain azt találta, hogy a szőlőminták 89, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83 százalékában találtak növényvédő szert. A  legkevesebbet a szilvában (35 százalék), a kiwiben (27 százalék) és az avokádóban (23 százalék) mutatták ki. A legfontosabb adat, hogy mely termékekben volt az egészségügyi határérték feletti a permetezőszer maradványok aránya, azt találták, hogy a minták három százaléka volt érintett. A szezon közeledtével érdemes tudatosítani, hogy első helyen a cseresznye végzett, a vizsgált gyümölcsminták hét százaléka volt egészségkárosító szintű vegyi maradványokkal szennyezett, nálunk kisebb forgalmú két egzotikus gyümölcs, a mangó és a papaya végzett a második és a harmadik helyen, öt illetve négy százalékos mutatóval.

A zöldségekben még nagyobb arányban tudtak permetezőszert kimutatni, a zeller 85 százalékkal végzett az élen, a fűszernövények 75 százalékkal, a saláta pedig 66 százalékkal került a listára. A legkevésbé szennyezettek között a kukorica áll az első helyen, majd egy, most nagy arányban fogyasztott zöldség, a spárga következik három százalékkal. Az egészségügyi határértéket a fűszernövények, a zeller és a fehérrépa esetében lépték át különösen gyakran.

A megszólaltatott szakemberek szerint a helyzet akkor lenne veszélyes, ha rendszeresen fogyasztanánk határérték feletti szennyezést tartalmazó gyümölcsöket.

A helyzet a Laboratorium.hu szerint Magyarországon megnyugtatóbb, mint a franciáknál. A korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség pedig csak közel egy százalékban mérhető – ezt Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. munkatársa nyilatkozta a portálnak. Némileg ellentmond ennek a nem alkoholos eredetű májbetegségek magas száma, ami arra utal, hogy gyakran fogyasztunk szennyezett élelmiszert.

Fontos, hogy hámozással, mosással, a szőlő esetében néhány perces áztatással a maradékok egy része eltávolítható, és fontos szabály az is, hogy kerüljük az unión kívüli zöldségek és gyümölcsök vásárlását.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.