valasz.hu/itthon/fischer-ivan-ugy-itt-az-antiszemitizmus-legabszurdabb-meghatarozasa-118797

http://valasz.hu/itthon/fischer-ivan-ugy-itt-az-antiszemitizmus-legabszurdabb-meghatarozasa-118797

Rendkívüli idők focija

/ 2016.06.08., szerda 16:09 /

Arra biztatott a feleségem, hogy amikor indulok a franciaországi Európa-bajnokságra, vigyek magammal tartalék üzemanyagot a kis marmonkannában. Mert a hírek szerint benzinkutakat is blokád alá vehetnek a sztrájkolók, így aztán a tank könnyen kiszáradhat.

Erősen néztem a szemét, hogy viccel-e, de láttam az arcán az elszántságot, és elgondolkodtam. Évszázadok óta Párizsra vetülő tekintetünk előtt egyszer is az életben felvillant-e az a kép, hogy nekünk, Kárpát-medencei magyaroknak dízelt kell vinnünk Franciahonba? Ugye, soha? Az ötlet most mégsem tűnik őrültnek.

De mondok mást. A futball-Európa-bajnokságok nyitánya előtt arról szokás lamentálni, hogy a házigazda franciák, a címvédő spanyolok vagy a világbajnok németek lesznek-e a végső nyertesek, esetleg a maradék mezőny tagjai törhetnek borsot a nagyok orra alá. Ahogy ez néhány esetben már megtörtént. Merthogy a futball mindenekelőtt a játékról, aztán a szórakozásról, majd végül az üzletről kell hogy szóljon.

E helyütt most az az elsődleges kérdés, hogy Franciaország és vele együtt a földrész futballélmezőnye, és a helyszínre utazó szurkolók tábora megússza-e újabb terrortámadás nélkül a június 10-én kezdődő eseményt. Hogy lesz-e folytatásuk a párizsi merényleteknek. Hogy lesznek-e újabb áldozatai az őrületnek, vagy az uniós országok titkosszolgálatai és a francia rendfenntartó erők megállítják az Iszlám Állam fanatikusait.

Az sem hagyományos, hogy a vendéglátó franciák elnöke, François Hollande szerint az Európa-bajnokság magán viseli majd a terror árnyékát, még ha kilencvenezer fegyveres biztonsági ember igyekszik is szavatolni a résztvevők testi épségét. Amely kijelentés bizonyosan megfontolt és túlzásoktól mentes, de kicsit sem szolgálja a futballturizmus felpörgését, noha arra a rendező ország okkal tartana igényt.

Itthon is felfordulni látszik a világ. Csak másként. A magyar bajnokság holt idényében ugyanis általában olyasfajta hírek között szörfözhetünk, hogy a Vasas vajon Almásfüzitőn vagy otthonában kezdi meg a felkészülést. Hogy az NB I-ben újonc Gyirmót kikkel szeretne erősíteni, és hogy a kiesett Békéscsaba idegenlégiósai melyik magyar klubot kívánják boldogítani a jövőben.

Évtizedek óta rendre saját provinciális köreinkben forgolódunk, hogy előrébb jottányit se jussunk.

De most kiléphetünk megszokásainkból. Mert mintha a futballreformok – kétségtelenül súlyos anyagi áldozatok árán, de – működnének. A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után újra kijutott az Európa-bajnokságra. S a honi szurkolók végre magukra nyithatják a világ ablakát, másodrendű európai polgárból teljes jogúvá váltak, és külföldi sztárok helyett választhatnak maguknak – még nem annyira fényes – magyar csillagokat.

Új idők vannak. Új dalokkal. Itthon és Franciaországban egyaránt. Csak ez esetben a franciák mondhatják, hogy irigyelik a problémáinkat, miként az egyszeri egyetemi diák irigyelte a vizsgáztató tanárét, aki őt a második világháború csatáiról és évszámairól kérdezte.

Nekünk ugyan nincs jó futballunk. Olyan jó csapatunk sincs, mint a franciáknak. És Európa-bajnokságot sem rendezhetünk. Egyelőre. De közeledünk Európa középmezőnyéhez. Megkérdőjelezhetetlen előnyünk viszont, hogy Magyarországon az élet kicsit sem szól a sztrájkok okozta káoszról és a terrorveszélyről.

A világ úgy össze van zavarodva, hogy a magyar csapat akár nyerhet is. No, nem Európa-bajnokságot. Csak két-három pontot, és hitet a folytatáshoz.

Ha az esélytelenek nyugalma velünk, ugyan ki ellenünk?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.