Római-parti hungarikum?

/ 2017.03.22., szerda 16:09 /

Népszavazást kezdeményez a III. kerületi ellenzék a római-parti gát nyomvonaláról.

A történetet tekinthetnénk lokálisnak, azaz korlátozott hatósugarúnak, hiszen miért is érdekelné a soproniakat vagy a debrecenieket, hogy Óbudán hol is védekeznek az árvízzel szemben. Az ügyben megjelenő karakterek és reakciók azonban nagyon is általánosak. Mondhatni, a római-parti cseppben meglátszik az egész magyar tenger. Hiszen erősen érzelmi töltetű hitvita folyik, holott az észszerű megközelítés ezúttal sem tilos, ráadásul a korábbi politikai konszenzus segíthetné a kiegyezést, Demszky Gábor egykori főpolgármester ugyanis még 2006-ban tett ígéretet a Duna-parti gátépítésre.

De nem. Juszt sem.

A sokakat foglalkoztató kérdés az, hogy Budapest árvízzel szemben egyedül védtelen területe a Duna partján vagy a folyótól uszkve száz méterre húzódó Nánási, illetve Királyok útján kapjon-e védvonalat. Az utóbbi mellett érvelők a Római-part arculatának megőrzését szokták emlegetni, és a fák pusztítása ellen tiltakoznak. A folyó melletti gátért kardoskodók azt kérdezik, hogy miért is kellene hetven hektár – szállodákkal, lakóingatlanokkal, éttermekkel és sportlétesítményekkel – majd’ teljesen beépített területet védtelenül hagyni. Mellettük szól a Budapesti Műszaki Egyetem docense, Nagy László is, akinek a Magyar Hírlapnak adott interjúja szerint a Nánási/Királyok útján az összes közművet át kellene építeni, ezzel jelentősen drágítva a beruházást. A két terület favesztesége közötti különbség pedig nem számottevő.

Akkor miért a háborús hangulat a két tábor között?

Az érvek csatájában talán az a legkeményebb kérdés, hogy miért is kellene vagyongyarapodáshoz juttatni azokat az ingatlantulajdonosokat, akik az elmúlt húsz évben illegálisan építkeztek az ártérre. Ezt szajkózzák az ellenzéki médiumok is. És a logikusnak látszó kérdés sokakat bőszít. Tényleg, miért is kellene szegény emberek adóforintjaiból jómódúakat gazdagítani? A felvetés azonban nemhogy nem bontja ki az igazság minden részletét, de egyenesen hamis. Merthogy az építmények egyike sem engedély nélkül bújt ki a földből. (Próbáljon meg valaki 150-200 üdülős lakóparkokat, mindjárt négyet is, észrevétlenül felhúzni!) A beruházók önkormányzati jóváhagyással tették a dolgukat és formálták át a kilencvenes évekre erősen magára hagyott, a szocialista nagyvállalatok eltűnésével együtt fokozatosan lepusztuló üdülőpartot.

Az épületek felhúzását azokhoz a bodegákéhoz hasonlítani, amelyek – valóban a hatóságok megkerülésével – tűntek fel a Tisza-menti ártereken, súlyos téveszme. Óbudán szó sem eshet illegalitásról, törvénytiprásról. A vagyongyarapodás emlegetése pedig nem szól másról, mint a zsigeri indulatok felpiszkálásáról. Az üdülőterület ugyanis a gátépítés után sem veszítené el státusát, márpedig a fizetni köteles – évente akár több százezer forintra rúgó – üdülési díj versenyhátrány az ingatlanok eladásánál. Ráadásul az árvízvédelemre már létesítésükkor felkészült lakóparkok lakásainak értéknövekedése aligha volna számottevőbb azokénál az ingatlanokénál, amelyek közelében utat, parkot, villamosvonalat vagy metrót építenek valahol a városban.

Az óbudai ellenzéki pártok megérezték, hogy most rá lehet feküdni az irigység hullámára. Pedig ha a meghirdetett népszavazás a Nánási/Királyok útja vonalra rendelné a védmű építését, az óbudaiak azzal a hungarikummal büszkélkedhetnének, hogy először a világon lakott terület mögé húztak fel egy új gátat.

Kétes dicsőség.

De a legszebb öröm mégiscsak a káröröm…

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.