Sikerek titka

/ 2017.07.12., szerda 16:04 /

A budapesti vizes világbajnokság apropóján alacsonyan röpködnek az elköltött milliárdok. Eddig úgy száznegyvenet számolhattunk össze. Jutott belőle az új Duna Arénára és a közeli Duna-part korzósítására, a Hajós, a Széchy, a Császár–Komjádi uszoda, valamint a BVSC-bázis felújítására, a Margit-sziget csatornázására. Hogy az Országházzal szemközti ugrótoronyról és a Városligetben felhúzott szinkronúszóhelyszínről e helyütt csak az említés szintjén essék szó.

A magyar kormány úgy készül a vizes világ 17. nagy ünnepére, mint olyan országprezentációra, amelyen megnyerhető vagy elbukható a jövő. Ami érthető lenne, ha a magyar olimpiai pályázat még reménykedve tekintene a szeptemberi limai döntésre. Csakhogy visszalépésünk után ez a teher nem nyom bennünket.

Hogy akkor mi motiválja a kabinetet az ellenzék által agyonbírált, számolatlan pénzköltésre? Nyilván a közönség kegyeinek elnyerése. Részben a hazaié, hiszen szűk egy év elteltével választások lesznek. És egy világesemény sikeres megrendezése a bátran vállalkozó és jól kivitelező hatalom képét erősítheti. Másrészt a külföldi nézőkért folyik a harc. Cseppet sem közömbös ugyanis, hogy a versenyeket figyelők milliárdjai milyen benyomást szereznek rólunk. Jó impulzussal javulhat az országmárkánk, a világ turistái és üzletemberei pedig Magyarországon „egyesülhetnek”. (Kár, hogy ez a szempont más kormányzati megnyilatkozásokkor elsikkad, így aztán amit az egyik kéz fáradsággal, sok pénzért épít, a másik kéz hajlamos lerombolni.)

A turizmus felfutásáról szőtt ábrándok amúgy erősen túldimenzionáltak. Tény ugyan, hogy a 2012-es barcelonai vébé közvetítését 4,5 milliárdan, a 2014-es kazanyit pedig 6,8 milliárdan követték figyelemmel. De a kamerák jobbára az ádáz küzdelmeket és az uszodabelsőket mutatták, és keveset láttattak a helyszínek földrajzi és építészeti szépségeiből. (E tekintetben Budapest újító lesz a Parlament előtti és a városligeti helyszínnel.) Nincs pontos felmérés arról, hogy a korábbi vébék nyomán hány nézőből lett turista például Kazanyban vagy Barcelonában. De népvándorlásra utaló jeleket senki sem azonosított…

Nem kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, hogy ez a világbajnokság, az összes körítésével együtt, leginkább itthon lesz világra szóló propagandája szép hazánknak, és elsősorban a magyar szíveket dobogtatja majd meg. De ne sajnáljuk, mert egy többre törekvő közösségnek olykor az önbizalmát növelő energiadózisokra is szüksége van. És ugyancsak fontos, hogy a vébé kapcsán Budapest – valamennyiünket szolgáló – nagyszerű vizes centrumokkal gazdagodott.

A hazai ellenzék persze pöröl a költés mértéktelensége miatt. És tény, hogy egy világesemény jóval kevesebből is előállítható. Példa rá, hogy a válságtól még nem sújtott Budapest – Demszky Gábor és Gyurcsány Ferenc idején – úgy adott otthont az Európa-bajnokságnak, hogy az Orbán-kormány lágymányosi uszodakomplexumának tervét elfektette, és helyette csak két nyitott medencét és egy műugrófalat húzott fel a Margit-szigeten. Potom másfél milliárdból. (Miközben egymást érték a megszorító intézkedések.)

Most közel százszoros összeg szolgálja a világbajnokság megrendezését. Meglehet, túlzón, pöffeszkedőn, ezernyi lélegeztetőgép árát „eltékozolva”, ahogy a politikai ellenfelek szeretik láttatni. Az viszont biztos, hogy ezúttal nem kell eladósodástól vagy megvonásoktól tartanunk. A költés mögött ott a megtakarítás fedezete. Ha úgy tetszik, ott a kormányzás eredménye.

Amikor nem Hosszú Katinka vagy Kapás Boglárka sikerét firtatjuk, csak a Fideszét, ezt a tényezőt nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.