Szabadság és felelősség

/ 2018.02.07., szerda 17:05 /

A filmügyi kormánybiztos szakmai teljesítménye jószerével vitán felül áll. Andy Vajnát védik a sikerei. Ennyi elismerést – Cannes-tól Berlinen és Karlovy Varyn át Hollywoodig – ilyen rövid idő alatt régen kapott a magyar film. Ráadásként a hazai produkciók nemcsak a külföldieket kényszerítik térdre, de a magyar nézőket is behúzzák a mozikba, amire korábban elvétve akadt példa. Tavaly a magyar film rekordszámú, több mint egymilliós közönséget szolgált ki. És kipróbált profi rendezők legalább annyi jó visszajelzést zsebelhettek be, mint a szárnyaikat még csak próbálgató kezdők.

Az már csak likőrben érlelt Marasca cseresznye a tejszínhabos tortán, hogy időközben Magyarország az amerikai filmgyártók egyik kedvenc célállomásává vált, ami nemcsak dollármilliókat hoz a konyhára, de filmiparunk technikai és személyi háttérének fejlesztésére is remek lehetőséget kínál.

A korábbi filmes rendszer homlokterében nem a néző állt, hanem az alkotó, aki vagy egzisztenciális biztonságára koncentrálva szerezte meg az állami forrásokat, s a filmezést fedőtevékenységként használta, vagy korlátolt hatósugarú nemzetközi filmszemlék zsűrijének kegyeit keresve olyan mainstream témákat dolgozott fel, amelyek a közönséget ugyancsak hidegen hagyták. Ilyenkor ajánlatos volt a mozitól távol maradó néző éretlenségére hivatkozni.

Ezzel szemben most a filmek keresik a közönségüket, és csalódottak, ha nem találnak célba.

Hogy ebben a változásban Andy Vajnának mi a szerepe? Leginkább az, hogy saját mentalitását kényszerítette az alkotókra. Elvégre a kormánybiztos olyan világban szocializálódott, ahol a fogyasztó kiszolgálása magától értetődő követelmény. A pénzosztó filmalap legfőbb orientációs pontjává a korábban perifériára szorított forgatókönyv vált. Azaz a néző számára is értelmezhető jó sztori. Ráadásul a filmek marketingje, promóciója is felértékelődött. Mert ha a közönség számít, mindent meg kell tenni az eléréséért.

És lőn fényesség és világosság!

Az igazán izgalmas kérdés persze mégiscsak az, Vajna hogyan tud ennyire látványos sikert aratni az alkotói autonómia korlátozása miatt sokat bírált orbáni rendszerben. A hollywoodi mágusnak miért megy, ami másoknak nem?

Miért versenyképes a magyar film, és miért nem az a milliárdokkal kitömött magyar futball vagy kézilabda? Kivételezett ellátmánya ellenére miért produkál durván csökkenő vagy az elvártnál sokkal alacsonyabb közönségszámokat a megkaparintott, esetleg zöldmezősen életre hívott kormányzati média? Miért csak itthon tarolnak az elmúlt években felvásárolt üzleti vállalkozások, és a határokon túl miért nem rúgnak labdába?

Meglehet, azért, mert a hazai filmvilágot kevéssé bénítják a politikai komisszárok és az üzleti érdekek. Vajna nemcsak pénzt és feladatot kapott, de szabad kezet is, s a kormánybiztos legjobb belátása és hollywoodi tapasztalata szerint aknázza ki az alkotókban rejlő tehetséget és fantáziát. Az eredmény pedig önmagáért beszél.

Hogy lehetne jobb is? Mi nem? De ami eddig történt, az nagyon is biztató. A politika, a szakma, az üzlet belső arányai egészségesek, miként a központi befolyásolás is összhangban áll az egyéni autonómiával és a kreativitással. A cél világos, miként az is, hogy ki ér célba. És nem a hátul kullogók kapják az elismerést.

Szabadság és felelősség. Egymástól kicsit sem függetlenül. Ez lehet a recept másutt is. És ha a Vajna-sikerekből levonható következtetés mindenütt érvényesül, nemcsak eredményesebb, de jobb ország is leszünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.