Tarlós titkai

/ 2017.03.29., szerda 15:13 /

A főpolgármester a jó rendőr szerepében tűnt fel. Tarlós István sajtótájékoztatóján arra biztatta Budapest népét, hogy ne fizesse be a kamerás felvételek alapján kirótt közterület-felügyeleti bírságokat. Darabonként ötvenezer forintot.

Indoklása szerint „alamuszi” KRESZ-táblákat helyeztek ki a város számos pontján úgy, hogy a forgalmi rend változásáról nem értesítették az autósokat, a vétkeseket pedig senki sem figyelmeztette. Így fordulhatott elő, hogy akadtak olyanok is, akik ötszázezer forintos büntetésről kaptak értesítést, mert jól bevált, régi útjaikat járták – hitük szerint szabályosan. A kamerák rögzítették a szabálysértést, a csekkek pedig máris indultak postai útjukra.

A közterület-felügyelet azonban nem pénzbehajtó szerv, nyomatékosította a főpolgármester. Ami igazán tiszteletre méltó mondás. Nem jellemző ugyanis, hogy állami intézmények önkorlátoznák magukat, ha pluszbevételhez juthatnak. Márpedig Tarlós megszólalása nyomán nemcsak a választópolgárok mentesülnek egy-egy jelentős summa befizetésétől, de az önkormányzatok is számottevő bevételtől esnek el. A Magyar Nemzet információi szerint februárban csak Óbudán 203 millió forint értékű csekket postáztak.

Hogy mi vitte rá Tarlós Istvánt a szokatlan akcióra? Mindenekelőtt az életismeret, amely azt akarja jelenteni, hogy a város első embere földközeli jelenség. Nem is oly régen gyalogszerrel járta végig a várost. Nem rezervátumban, a városlakóktól elkülönülten éli az életét. És tájékozódni sem többszörösen szűrt csatornákon keresztül próbál, ezért aztán elérik a közönséges flaszterhírek is. Például hogy mi történik a Szépvölgyi út–Bécsi út sarkán, ahol a forgalmi rendet ugyancsak átszabták.

Tarlóst lehet szeretni és nem szeretni, de ő bizonyosan nem szállt el, nem gépről tekint le reánk, ezért nem is tapad meg rajta a vád, hogy neki térkép lenne e táj. Nem is gondolja róla senki, hogy mostani megszólalása csak politikai termék, csupán marketinges csapatának innovációja, mert a főpolgármesternek nincs is kommunikációs háttérországa, az egy szem sajtófőnököt, bizonyos Csöpikét leszámítva.

Ha bárki más ülne most Tarlós helyén, nehezen cáfolná, hogy a jó rendőr szerepét ráosztották, mégpedig azért, mert az Oroszországban felújított, és épp csak üzembe helyezett metrószerelvények botrányai kezdtek ráégni. Azok ugyanis épp olyan „rakoncátlanok”, mint 2006 tavaszán a Combino villamosok voltak, amelyek nem akartak elindulni, ajtót nyitni és zárni, és le kellett őket menekíteni a sínről, hogy Demszky Gábort ne lőjék szitává politikai ellenfelei.

Most a nagyon várt orosz metrókocsik utasok helyett rossz híreket szállítanak. Nap nap után. Mindjárt újraéledt a pletyka, hogy a szerelvények nem is felújított változatai a régi budapesti metrónak, hanem eladatlan orosz készletekből valók, melyeket a kormány partnerei most – a paksi együttműködésért cserébe – voltak szívesek a közbeszerzési eljárás megkerülésével Magyarországra sózni.

A történet azonban nem fog Tarlóson. Részben mert hosszú, polgármesteri pályafutása során a magánbiznisznek még az árnyéka sem vetült rá. Részben pedig azért, mert a szája mindig a szíve szerint beszél ugyan, és bírálták is már ezért, de egyszer sem kellett kigabalyítani magát hazugságok hálójából.

A főpolgármester most is mondja a magáét. És még törvénymódosítást is kezdeményez a közterület-felügyeletek megregulázására. Mert ahogy másokat is, magát is komolyan veszi. Kerüli a bonyolultságot. Ezért könnyedén utánozható.

Érdemes figyelni rá, és lehetne másolni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.