Tisztelgés Desmond Child előtt!

/ 2016.08.23., kedd 15:07 /

A gondolat megfogant. A fiatalokhoz közel kell hozni 1956 forradalmát és szabadságharcát. Egy nép, nem törődve az ellenfél nagyságával és erejével, fellázadt elnyomóival szemben. Erre a bátorságra a világ is felfigyelt. Ki legyen büszke rá, ha mi sem? ’56-nak be kell épülni az identitásunkba. Hogy bátrak és hősök is tudunk lenni.

Az előkészület tervszerű volt. A fiatalokat legkönnyebben és legeredményesebben a popkultúrán keresztül lehet megközelíteni. Például egy ’56 hőseiről szóló slágerrel.

A félelem jogos volt. Ha magyar popikonok kapnak megrendelést vagy felkérést a feladatra, ebben a országban a másik fél megtámadja a szerzőt. Szörényi épp annyira oldalfüggő, mint Presser, Ákos épp annyira megosztó, mint Lovasi András. Mentsen meg bennünket valaki más!

A választás tökéletesnek tűnt. Ki lehet alkalmasabb az Amerikában szocializálódott, sehová sem sorolt friss magyarnál, aki nem mellesleg számos világsláger szülőatyja? Desmond Child a nyerő, gondolhatta bárki. És nem látszottak vele szemben komolyan vehető ellenérvek.

A dal létrejött, és közzé tétetett. Nagyon amerikás lett, nagyon slágeres, de órákig senki sem uszult rá. Úgy tűnt, hogy ez a projekt sikeresebb lesz, mint bármelyik elődje. Az első körömakasztások jobban fájtak a karmolónak – „Magyarország halszagú…” –, mint a dalnak.

Aztán leszakadt az ég. Kiderült, hogy Desmond leporolta, újracsomagolta egy amerikai kosárcsapatnak írt indulóját, és ezt nyújtotta át a büszke Magyarországnak. Ajándékul. Tisztelegve hőseink előtt. Oh, jaj! Ihlet, empátia és átélés nélkül. Nagyon kínos. Hogy erről még el is felejtette értesíteni a megrendelőt, egyenesen vérciki.

A Cirque du Soleil Geszti Péter által újrahasznosított slágere után megint van egy import himnuszunk. Nagyon sárga, nagyon savanyú, nagyon magyaros.

Desmond Childnak mégis hálásak lehetünk. Talán jobban becsüljük és szeretjük Szörényit, Pressert, Ákost, Lovasit és a többieket. De biztos, hogy most nem őket utáljuk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.