Több mint fricska

/ 2018.05.16., szerda 14:26 /

Az még vita tárgya, hogy Mészáros Lőrinc az első vagy a második legmódosabb az itthon élő magyarok rangsorában.

Van, aki szerint a 100 leggazdagabb című kiadvány lapzártája kásásította el a helyzetet, mert Mészárosék az imprimálás után jelentették be, hogy a Konzum Magántőkealap is az övék, ami mintegy negyvenmilliárdot dobott vagyonuk összértékén, s az így keletkezett 320 milliárddal detronizálták a korábban örökös „bajnoknak” látszó Csányi Sándort. A tényszerű változást azonban már nem lehetett átvezetni a nyomdába küldött annalesen. De nagyjából mindegy is, hogy mi a pontos sorrend 2018-ban. Az igazán lényeges kérdés úgysem a mi van?-t firtatja, sokkal inkább azt, hogy ami van, az miből és hogyan lett.

Mészáros Lőrinc nyolc éve sem a szegény emberek sorát növelte. Felcsút polgármesterének cégei nem csak gázszereléssel foglalkoztak, de a húsüzletágban is otthonosan mozogtak. Kiváló fővárosi éttermek dicsérték és vásárolták a termékeit. Nem véletlen, hogy Mészáros 2010 tájékán már néhány százmilliós vagyonnal büszkélkedhetett. A folytatás azonban nem választható el a Fidesz hatalomra jutásától. A növekedés mértéke és dinamikája onnantól kezdve mindenféle várakozást és üzleti racionalitást felülmúlt. Hozzávetőlegesen annyira, mintha minden idők egyik leghíresebb országúti kerékpáros bajnoka, Eddy Merckx a Forma–1-es futamokon is faképnél hagyta volna a mezőnyt.

Mészáros Lőrinc a kormányváltást követően, és még inkább az Orbán–Simicska-háború kirobbanása után hiperturbó fokozatba kapcsolt. A 2011-ben megszerzett első milliárd 2014-re ötmilliárd magasságába duzzadt, hogy aztán 2016-ban már 23,8 milliárdról beszélhessünk, most pedig ennek az összegnek a több mint tízszereséről.

Amit a munka, szorgalom, hozzáállás hivatkozással sokkal képtelenebb leírni, mint a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor hármas felemlítésével – noha mindkét meghatározás Mészáros Lőrinctől származik.

Nem komoly kérdés, hogy ez a mutatvány a hatalom és a kiválasztott személy együttműködése nélkül létrejöhetett volna-e. És az sem, hogy ebben a történetben – amely leginkább a Fidesz gazdasági hátországának kényszerű és rapid újrateremtéséről szólt – Mészáros Lőrinc jogi rizikója jóval kisebb volt, mint Orbán Viktor politikai kockázatvállalása. Elvégre az elnyert állami vagy uniós pályázati pénzek jogilag kikövezett úton vándoroltak új helyükre. A miniszterelnök azonban a magánvállalkozó extrém állami feltőkésítése és a vele járó látványos gazdagodása miatt mindent elveszíthetett volna, ha a választók ezt a témát korrupcióként értelmezik, és prioritási sorrendjük élére emelik. De nem tették, így Orbán Viktor nagyot nyert. Leginkább a kormányzás folytatását, vele együtt korábban sosem látott mozgásszabadságot is. És kicsit sem mellesleg, a kormányfő immár azt is hitelt érdemlően állíthatja, hogy a vele tartók bármelyik hazai csúcsot meghódíthatják. Aminél erősebb mondásra egyetlen politikus sem vágyhat.

Mészáros Lőrinc felemelése nem csupán üzenet a nemzetnek, és nem csak fricska a politikusi világot gyakran lebecsülő üzletembereknek: „akárkiből különbet csinálok nálatok”. Az újsütetű leggazdagabb magyar immár eszköz, partner a politikai célok elérésében és gazdasági kiaknázásában.

A projekt legnagyobb próbája azonban most kezdődik. Az inkubátor állapot után nem csak saját lábra kell állni, de ki kellene lépni a nemzetközi piacra. Ahogy a most megelőzött gazdagok némelyike már megtette. Az ottani helytállás mond majd ítéletet az eddig történtek felett, és csitíthatja el a kritikus hangokat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.