Több mint ügyes

/ 2016.11.23., szerda 16:37 /

Az ellenzék a kormányzati korrupció ütlegelésével igyekszik a látható térben tartani önmagát, miután a szakpolitikai kérdésekbe beleunalmasodott. Rogán Antal légi és vízparti kalandjai minden kétséget kizáróan színesebbek a kórházi rémmeséknél, ahogy Mészáros Lőrinc jachtozása vagy Pharaon „professzor” és vidéki kastélyvásárlásai is többeket borzongatnak, mint a Klebelsberg Központ négyszögesített krétatörténetei.

A kormány ellenfelei szerint ennyire látványosan, a látszattal sem törődve még sosem dézsmálták a közvagyont ebben az országban. Amely állítás hitelesnek tűnik azoknak, akik látják, hogy kormányzati vagy hozzá nagyon közeli emberek könnyen jött jólétük rekvizitumai között úgy tobzódnak, mint akik a milliárdosok vidámparkjába csöppentek.

A hivatásos kommunikátorok nem is állnak bele a fáradságos védekezésbe, ehelyett a saját portája előtti söprögetésre szólítanak fel minden érintettet. Amit főztek, egyék meg jeligére. Miközben persze mindannyian fuldoklunk a látványtól.

A korrupciós vádakkal szembeni igazi kormányzati kommunikáció azonban nem a verbális térben folyik, sokkal inkább a reáliákban. Mert egy aktuális rogánozással szemben kevéssé hatékony akárhány múlt idejű simonozás. Annál hatásosabb érv az államháztartás stabil helyzete, az egészségügyiek bérének növelése. Mert a pénzügyek kézben tartásáról üzennek. Ami kormányzati teljesítmény.

Ahogy a minimálbér jelentős és a nyugdíj – várakozáson felüli – emelése, vagy a munkát terhelő járulékok és a társasági adó csökkentése is az. Ezek a döntések megállítják a levegőben azokat az érveket, amelyek a közpénzek sosem volt mértékű herdálását bizonygatják. Mert a formállogika szerint a több lopás együtt jár az elosztható javak csökkenésével. A kevesebből többet adni pedig képtelenség.

Márpedig a kormány ad. És nem hitelből, ahogy elődei tették. Legfeljebb nem a „sajátjából”. Például 15 százalékos minimálbér-növelést javasolt, amit a vállalkozások fizetnek ki, és amit az állam a járulékok, valamint a társasági adó csökkentésével látszik ellentételezni. Csakhogy a szaldó kizárólag a nagyvállalkozók és a multik esetében pozitív, a tömegeket foglalkoztató kis- és középvállalkozóknál súlyosan negatív. (Elvégre az előbbiek tízszázalékos adócsökkentést könyvelhetnek el, az utóbbiak csupán egyet.) A probléma egyéni, mondaná a kormány a kicsik panaszára, ha mondania kellene bármit is. De nem kell, mert a szavazópolgár elvész a részletekben. Látja a kormány kinyilvánított jó szándékát, és már nem érdekli, hogy a probléma megoldását és annak forrását outsourcingolta. Vívjanak csak egymás között a munkaadók és a munkavállalók.

Ügyes, mondaná Kohn bácsi. És háromszoros ügyest kiált, amikor a miniszterelnök a nyugdíj 1,6 százalékos emelését ugyancsak ennek a küzdelemnek az eredményétől teszi függővé. Áthárítva a felelősséget.

Lássuk csak, hogy ki nem mosolyog a családi fotón?!

Merthogy az összkép örömteli, hiszen az életszínvonal nő, az államadósság csökken. Az országhangulatot nem az államháztartás eladósításával javítják. Ezt értékelik a hitelminősítők is. Legfeljebb ezúttal a kkv-szektornak kell óvintézkedésekbe menekülnie, hogy kivédje a rá nehezedő nyomást…

Nyilvánvaló, hogy az országot nem lelkes amatőrök vagy dörzsölt dilettánsok irányítják, hanem vérprofik. Ezt már a rezsicsökkentésnél is megtapasztalhattuk. Akik mindent tudnak a kormányzásról.

Ezért is hihető nehezen, hogy ne tudnának megbirkózni a rájuk rossz fényt vető korrupciós ügyekkel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.