Történelmi szövetség

/ 2018.04.25., szerda 14:46 /

A kormány köthet-e hosszú távú szövetséget a nőkkel? Kérdezem Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjúja nyomán. A miniszterelnök ugyanis bejelentette: ilyen megállapodásra törekszik, hogy a súlyosan negatív demográfiai trendet jó irányba fordítsa. A válasz pedig az, hogy lehet, csak az aktustól nem érdemes közvetlen gyakorlati hasznot remélni. Legfeljebb politikait.

Az egyik oldalon a kormányfő, a másikon pedig alighanem egy nőegyleti vezető. Aki már unokaérett. Kevéssé célszemély. Mindketten a kamerába néznek, majd szignálják a dokumentumot. A szerződést történelminek minősítik, és nagy reményeket fűznek hozzá, mondván, általa a demográfiai spirál 15 vagy 30 év elteltével pozitív irányt vesz, a magyar pedig fennmarad.

A kormány újabb csatát nyer, mert a migrációs nyomás megállítása után a népességfogyásnak is megálljt parancsol. Legalábbis a kommunikációs térben.

2018 a családok éve. Ami nyilván kötelezi az esztendőt meghirdető kormányt. Valamit tennie kell, ami látványos. Hírlik, hogy lesz miniszteri képviselete a családpolitikának. És az is nyílt titok, hogy a feladat Novák Katalin felügyelete alá tartozik majd, aki kétdiplomás, háromgyermekes, négy nyelven beszél, és nem mellesleg női személy is. Nem mellesleg, mert Orbán Viktor kormányaiban leginkább férfiak kapnak pozíciót, és a trend csak kivételes esetekben törik meg. A miniszterelnök ugyanis szereti a harcos karaktereket, és kevésbé rajong azokért, akik kompromisszumok útján érnek célba. A nők pedig jobbára ilyennek látszanak.

Csakhogy az egyik legfontosabb kormányzati cél nem érhető el huszáros rohammal, a lefelé tartó demográfiai spirálhoz másként kell közelíteni, mint a migrációs veszély elhárításához. Ahhoz határozott, cselekvőképes állam kellett, amely megállítja a határait semmibe vevő, fegyvertelen tömegeket. De hogyan lehet leküzdeni olyan akadályokat, amelyek nem rajtunk kívül állnak, de bennünk épülnek fel? Hogyan kell a népességszám folyamatos csökkenését növekedésbe fordítani? A nőkre kényszerített versenyterhet csökkenteni? Az elköteleződni mind kevéssé akaró férfiakat jobb belátásra bírni?

Az empátia és a finesz olykor jobb eredménnyel kecsegtet, mint a katonás erő. Hát érdemes a nők felé fordulni. Akár még miniszteri poszttal is. Talán elkerülhetjük azt a Miloš Forman-i abszurd helyzetet, hogy a tűzoltóbál szépségkirálynő-jelöltjeit az egyik tűzoltó instruálja, miszerint felvonulás közben „ne csörtessenek, mint a vadmalacok”.

Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújában azt nyilatkozta, a gyerekvállalás a legszemélyesebb közügy, ezért a kormánynak az a dolga, hogy meghallgassa a nőket, „hogyan mehetne ez jobban és könnyebben”. Ami felütésnek nem rossz, ahogy Novák Katalin helyzetbe hozása sem lesz az. De hogy a valóságban mi változik ettől? Kiszámíthatatlan.

Az bizonyos, hogy a kormány megint fontos és jó célt tűzött ki az ország elé. A családok egyben tartása és a gyermekvállalás növelése nélkül az általunk belakott magyar világ kiüresedik, önfenntartó képessége elenyészik. Akkor is, ha a bevándorolni szándékozókat a határokon kívül tudjuk tartani.

De a szerződést nem a kormánynak kell megkötnie a magyar nők valódi vagy látványképviseletével. Hanem sok-sok nőnek sok-sok férfival. Arról, hogy nem félnek – egy életre – egymást választani. Nem félnek utódokról gondoskodni. És nem félnek ebben az országban maradni. Mert kiteljesedésüknek és boldogságuknak ez a legjobb helye. S a kormánynak mást sem kell tennie, csak a biztonságos, kiszámítható hátteret garantálni. Minden állampolgárának.

Ez első lépésként bizonyosan jó vért szülne.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.