Történetek versenye

/ 2017.05.31., szerda 17:41 /

Kerítésszaggató beszéddel köszönt be Botka László az MSZP kongresszusán. Legalábbis kormánypárti médiumok tudósításai szerint.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje a déli műszaki zár megszüntetését helyezte kilátásba, az időtényezőt azonban ellégiesítette, mondván, akkor bontaná le a kerítést, amikor az Európai Unió már felkészült a külső határok megvédésére. Vagyis nem mondott semmit. Botka kényes terepen lavírozott. A migránsprobléma megközelítésében egyszerre akart megfelelni a mainstream európai vonalnak és azoknak az itthoni szavazóknak, akik leváltanák ugyan a Fideszt, de ragaszkodnak a kormánypárt menekültellenes politikájához. Értelemszerű, hogy a kormányzati propagátorok nem hagyták ki a felkínálkozó esélyt, és Botkát rögvest a kerítésbontás nagymesterének szerepébe tuszkolták. Az árthat neki a legtöbbet.

Egy George Gerbner nevű, magyar származású amerikai médiakutató szerint a világ történetekben mesélhető el, és szerinte még a jogszabályalkotásra sem kell nagy energiákat mozgósítaniuk azoknak, akik egy nép történetét megírják. Mindezt csak azért említem, mert míg a Fidesznek jól fogható és megélhető története van, a többi párt ezen a téren sem jeleskedik.

Tudhatjuk például, hogy Orbán Viktor a magyar érdek védelmében harcol a harácsoló multik, az őket kiszolgáló Brüsszel és a gonosz Soros ellen. A Fidesz ugyanezért a célért tömi ki állami megrendelésekkel a nemzeti burzsoáziát. A kormány családpolitikája is magyar érdekű, hiszen meg akarja állítani a nemzetfogyást. És a migránsok határokon kívül tartása is erre a logikára épül. Orbán sosem mulasztja évről évre elmesélni, mit gondol a világról, benne Magyarország esélyeiről, hogy aztán kormányának döntéseit mindenki ugyanannak a történetnek a fejezeteiként olvashassa.

Ezzel szemben a Jobbik feladta identitásformáló világmagyarázatát, amely szerint a cigányok mihasznasága és az üzleti világ (úgy is mint zsidók) kapzsisága jobb életünk legfőbb akadálya. Amely „eredettörténet” – szalonképtelenül ugyan, de – politikai piacot nyitott előtte. Még ha korlátos nagyságút is. A hatalomra vágyó pártnak ezért is kellett új pályára állnia. Csakhogy a sterilizált Jobbik még megkülönböztethetetlen a többi párttól. Fidesszel szembeni vádakat szajkóz maga is, önálló meséjével azonban adós. Mindennapi élménye nem is a tágulás, inkább a szűkülés.

És ott vannak még a szocialisták, akinek volt ugyan történetük, de elherdálták. Ők úgy beszéltek magukról, mint akik egyedül ismerik a jóléti állam receptjét. Csakhogy a nyugati álom megroggyant, ők pedig, az egyszerűbb utat választva, a nyugdíjasok és közalkalmazottak megsarcolásával válaszoltak a válságra. Nem csoda, hogy a hívek máshol kerestek menedéket.

A szocialisták új miniszterelnök-jelöltje most visszatért a régi meséhez. Ahhoz, amely a szegények pártolásáról és a nyugati barátságok ápolásáról szól. Botka azért sem akar együttműködni a rosszemlékű múlt kézműveseivel, köztük Gyurcsány Ferenccel, mert közelségük megöli a történetét. Csakhogy ma még a nyugati barátok is visszahúzzák. Leginkább a migránspolitikájukkal, amely idehaza a párizsi, manchesteri, nizzai terrorcselekményekben testesül meg, és félelmet kelt.

A közvélemény-kutatások szerint a Fidesz utcahosszal vezet. De ez már nem csak a történetek versenyéről, ez az emberek hétköznapi tapasztalatáról is szól. Hogy minden kormányzatot célzó vád ellenére az átlagos életszínvonal emelkedik, hogy sok minden épül, és hogy a biztonságérzet jobb, mint Nyugaton. Márpedig – morális gátlástalanságok közepette is – ez a lényeg. Az csak ráadás, hogy a Fideszénél vonzóbb, hitelesebb jövőképpel előállni senki sem képes – ma még.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.