valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

Újratöltött népszavazás

/ 2018.04.11., szerda 17:36 /

Logikus a magyarázat, hogy a biztonság versus kiszámíthatatlanság ellentétpárból az előbbi nyert a választáson. Merthogy ki szereti, vagy inkább ki választja a bizonytalanságot, ha nem muszáj? Csakhogy érdemes fejben tartani, hogy nem az ország, csak annak egységesebbik fele döntött a biztonság mellett. A Fidesz épp annyi szavazatot gyűjtött össze, mint töredezett és egymást is abriktoló ellenzéke, amiből a parlamenti mandátumok tekintetében fényességes győzelem született, a másik oldalnak viszont a csúfos vereség jutott.

A kormánypárt permanens kampánnyal újra megrendezte a két évvel ezelőtti népszavazást, és – az akkori nagy sikerre való tekintettel – megint megnyerte. Nagy kérdés volt persze, hogy a mutatvány sikerülhet-e, hiszen 2016 tavaszán mégiscsak karnyújtásnyi távolságban volt még a zöldhatáron átrobogó migránstömeg, a Keleti pályaudvari káosz. Akkor 3,3 millió ember nyilvánította ki véleményét, hogy ebből még egyszer nem kér, és hatalmazta fel a kormányt, hogy védje meg az országot a beözönléstől. Az meg védte. Reggel, délben és este. Budapesten, Brüsszelben és Varsóban. Két nemzeti konzultáción, kvótaperben, megannyi törvényjavaslatban, plakáterdőkben és minden percnyi médiamegjelenésben. Unos-untalan.

A Fidesz mindent erre a lapra feltéve kockáztatott, és győzött.

Az ellenzék meg-megpróbálta ugyan átvenni a tematizációt, támadni a gyenge pontot, és a migráció helyett a korrupció vagy tiszta kezek ellentétpárt tolni a közbeszéd centrumába. De csak félsikerrel járt. Részben mert szétszabdaltsága miatt belső csatákat is vívott. A Jobbik és az LMP kommunikációját például gyengítették a korrupciós ügyektől megégett baloldali sorstársaik. Részben mert a migrációhoz kapcsolható terrorizmus a nyugat-európai városokban időről időre feltűnt, és erősítette a hazai félelemérzetet. Részben mert a gazdasági növekedésből következő, felettébb gyors reálbér-emelkedés, valamint az ismételt Erzsébet-utalványos nyugdíjas-gondoskodás puha talajra ejtette a közvagyon dézsmálásáról szóló híreket. A mégoly látványos gazdagodások ugyanis leginkább akkor bőszítők, amikor az életkilátások romlanak.

A szórványos és széttartó ellenzéki próbálkozások vicinálisként hatottak a Fidesz akadályt nem ismerően száguldó kommunikációs szuperexpressze mellett. A hatalom jó pozícióját erősítette az a tény is, hogy az európai tényezővé vált Orbán Viktorral szemben csak helyi értékű ellenfelek sorakoztak fel. A szavazófülke magányában az ország egyik – inkább városias és értelmiségiekből álló – fele mégis a szebb jövőt garantálni képtelen, szedett-vedett oppozícióra adta a voksát. Amin azért érdemes elgondolkodnia a győzelmi eufórián túljutó kormányerőknek. Mert a következő négy évben a politikai struktúra magabiztos uralásán túl a teljes választói közösséget kellene istápolnia.

A választáson erős felhatalmazást, kétharmados parlamenti többséget szerzett a győztes. Amivel nem élni botorság, visszaélni ellenben hazardírozás. Ezért kérdezzük újra és újra, hogy lesz-e olyan Magyarország, amelyben az együttműködés több puszta szólamnál? Mert létszükséglet. Mert ha nem lesz, akkor a választók – most legyőzött és ezért csalódott – fele nem alkotásra és építésre kap biztatást, csupán a hatalom akaratnyilvánításának elviselésére. Ami a mobilis fiatalok és szakemberek újabb exodusához vezethet.

A Fidesz a bevándorlás elleni győzedelmes harccal nyerte meg a választásokat, de látni kell, hogy a kivándorlás megakadályozása legalább annyira fontos feladat. Megőrizni, itthon tartani, mi több, gyarapítani országnyi önmagunkat.

Ez a kormány munkája, és nem is kevés.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.