Ünneplés helyett

/ 2017.07.19., szerda 15:39 /

Most, hogy a világ egyik legnagyobb rendezvényének vagyunk a házigazdái, megint rádöbbenhetünk, hogy nálunk semmi sem az, ami úgy általában lenni szokott. Nálunk minden alakot vált és átlényegül. Ami leginkább kisebbrendűségi komplexusainkból – és dolgaink agyonpolitizáltságából – fakad. Vagy elviselhetetlenül megalázkodóak vagyunk. Vagy túllendülten bizonygatjuk nagyszerűségünket. A középút errefelé nem létezik.

Most, mikor a világ úszó-, műugró- és vízilabdás elitje sereglik össze Budapesten, nem csak szimplán jó környezetet akarunk nyújtani a nagyszerű vetélkedésekhez. Ahogy ezt mások – általában – teszik. Mi nem bízunk a tettek erejében. Mi örökösen túlteljesítünk. Nem elégszünk meg azzal, hogy a mexikói rendező visszalépése nyomán, a nemzetközi szövetséget ért vészhelyzetben vállalkoztunk a házigazda szerepére, ezért a kiadásokat hat év költségvetése helyett kettőből kellett kipréselnünk, és a világszínvonalú infrastruktúrát rekordidő alatt előállítanunk. Holott mindkettő bravúr. Nálunk a kommunikáció visz mindent. Ezért aztán olyan színes, szélesvásznú, digitális és extrapiramidális nyitóünnepséget állítottunk össze, amely évszázadokra visszamenőleg igazolja európai kultúrába való mély beágyazottságunkat. Hogy nem akárkik, de valakik vagyunk. Többek között Liszt Ferenc, Lehár Ferenc, Kodály Zoltán, a huszárok és Sissi királyné egyenes ági leszármazottai. Magyarok, Isten kalapjának bokrétái.

A ceremónia szép kivitelű, jó ízlésre valló, csak feltűnően hosszú volt. Messze kilógva a világbajnokságok megnyitóinak sorából. Úgy viselkedtünk, mint akik a rövid bemutatkozások idején érdemdús életük minden fontos állomását részletekbe menően ecsetelik. A miheztartás végett. Pedig tudhatnánk, hogy mi, magyarok hasonló esetben milyen mélységben lennénk nyitottak – mondjuk – Bulgária, Dánia vagy Malajzia történelmi és kulturális tablójára. Meg azt is, hogy a modern kor médiafogyasztója mit bír el ismeretterjesztés gyanánt.

De spongyát reá, mert ennél is figyelemreméltóbb, hogy a hazai közvéleményt mennyire megosztja a világbajnokság. Amelyben nem közös lehetőséget, de a kormány céljait kizárólagosan szolgáló politikai rendezvényt lát. Ezért aztán nyüstöl vagy imád, mértéktelenül és differenciálatlanul.

Nem másért van így, csak mert az esemény előkészületei nélkülözték az együttműködést. A kormány nem kis bátorságról tanúságot téve, saját kockázatára vállalkozott a rendezői szerepre, aztán nem is engedett senkit a munka közelébe. Nehogy más is hasznot húzzon. A program tervét és pénzügyi alapját egyaránt saját ügyének tekintette, ahogy a projektek számát és költségeit is. Az ellenzéknek más sem maradt, mint kukucskálni az építkezések köré vont deszkapalánkokon, és szörnyülködni, ha a kiadások újabb milliárdokkal emelkedtek. Hogy tőle akadékoskodáson kívül másra is futotta volna-e? Csak sejthetjük, mert együttműködési szándéka és tettrekészsége nem volt próbára téve. A közös munka hiánya aztán a közös örömöt is hiú ábránddá fokozta le. A kirekesztett és a kirekesztő hogy is találhatna közös hangot? Pedig az anyagi áldozatokat Magyarország polgárai együtt viselik. Színre, vallásra, pártszimpátiára tekintet nélkül. A kormányé az igazi érdem, de kis büszkeség mindenkinek kijár.

Így esett meg megint, hogy bár a vendégül látott világ jól érzi magát nálunk, és úszhatnánk a boldogságban, mi, az európai kultúrába több mint egy évezrede beágyazott magyarok, mégis egymást fenyegetve és hazaárulózva acsarkodunk.

Az ősi fohász részben hallgattatott meg. A magyarok nyilaitól már csak a magyarokat nem védi meg az isten.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.