Vagdalkozás helyett

/ 2016.12.14., szerda 16:47 /

Most írhatnám, hogy a legfrissebb PISA-felmérés eredménye felfűtötte a kompetencia-központú oktatáspolitika híveinek gőzmozdonyát, és veszteglő páncélvonatjuk újabb országjáró körútra indult.

Hogy ellenpontozzam Radó Péter oktatáskutató írását, amely azt állítja, hogy a tesztelt 15 éves tanulók teljesítményének és készségeinek hanyatlását a „2010 óta erőltetett oktatási modell” okozta. Amint az ellenzéki pártok szakpolitikusai, valamint a szakszervezetek vezetői is nyilatkoztak. Hiszen megszokhattuk már, hogy az ország – balról jobbra és jobbról balra – csordultig teli a más véleményűek jó szándékának, valamint hozzáértésének megkérdőjelezésével.

Szóval írhatnám a páncélvonat-hasonlatot, de csak gőzt engednék ki, és nem vinném közelebb az ügyet a megoldáshoz. Merthogy megoldásra váró baj van.

Azt jobbára tudjuk már, hogy a PISA-teszt háromévente ismétlődik az OECD-országokban, így hazánkban is. A felmérés a matematika, a természettudományok és a szövegértés területére korlátozódik. Így volt ez 2015-ben is, amikor a mintavétel azt állapította meg, hogy a magyar eredmények a matematika kivételével markánsan romlanak tovább.

Tovább, mondom, mert jó tíz éve visszatérően olvasható a Magyar Mérnöki Kamara lapjában, hogy a műszaki egyetemre felvett diákoknak nulladik évfolyamot kellene indítani, hogy fizikából és matematikából felkapaszkodjanak az indulási szintre. A PISA-teszt eredménye pedig arra utal, hogy a folyamat nem javul, de romlik.

Az okot Radó Péter a 2010 óta „erőltetett modellben” láttatja, csakhogy a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény passzusai 2012-ben, legfontosabb részei pedig csak a 2013. szeptemberi tanévkezdéskor léptek hatályba. Amiből könnyen kiszámítható, hogy a 2015-ben mintavétel alá vont 15 éves diákok leginkább 2-2,5 tanévet „sínylődtek” az új nemzeti tanterv időszakában. Abból a nyolcból, amit addigra már maguk mögött hagytak. És hát a szövegértési hiányosságokért aligha hibáztatható csak az utolsó két év…

A romló eredmények tehát közös gyökerűek. És ez enyhe vigasz, de legalább közös felelősségvállalásra ösztökélne, és nem kölcsönös vagdalkozásra.

Például illő lenne annak elismerése, hogy a PISA-teszt nem az oktatás egészének általánosan elfogadott mérési módszere. Angolszász tudósok szerint csupán olyan szempontegyüttes, amely az OECD és a multinacionális nagyvállalatok együttműködésén alapulva azt mutatja ki, hogy a nemzetközi piacon milyen képességű emberek juthatnak legkönnyebben álláshoz. (Ami persze nem érdektelen megközelítés.)

Mégis jobb észben tartani, hogy az iskola nemcsak a nagyvállalati munkaerő képzésére szolgál, de annál sokrétűbb feladatú. Ezért is tiltakoztak amerikai, angol és ausztrál oktatási szakértők két éve a brit Guardian című lapban az OECD-nél, mert szerintük a háromévente közzétett rangsor rossz impulzusokat ad a PISA-teszttel sarokba szorított kormányoknak. Arra serkenti őket, hogy a jobb helyezésre koncentrálva nyúljanak bele oktatási rendszerükbe, miközben ez a terület nem viseli el a rángatást. Az oktatás nagy hajó, amelynek új, helyes irányba állítása időt, megfontoltságot, türelmet igényel. És persze képzett, jó állapotú tanári kart.

Méltánytalan három év után ítéletet hirdetni a megújult magyar oktatási rendszer egésze felett. Ma kizárólag abban lehetünk biztosak, hogy a pedagóguspálya anyagi elismertsége, így vonzó képessége 2013 óta folyamatosan javul, ami biztató a jövőre nézve. Minden más kérdést – a PISA-tesztekből levonható következtetéseket is – a nemzeti minimum tárgykörébe kellene vonni, és közös ügyként kezelni.

A leszakadásunk különben nem állítható meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.