Valójában ezért kellett a Stop Soros!

/ 2018.02.16., péntek 14:00 /

Ravasz terv, csak néhány dolgot nem kalkuláltak bele. És így most kicsit döcög.

Induljunk onnan, hogy elsőre érthetetlennek tűnhet, miért csak a választások után szavaz az új országgyűlés a Stop Sorosról, amikor a Fidesz szerint a törvény alkalmas a migráció megállítására, ráadásul a migráció a legfontosabb nemzeti sorskérdés.

De ez tényleg csak elsőre fura, valójában a migrációra épített kormányzati propaganda kiteljesedése, a „Ha Magyarországra jössz…” kampány csúcsra futtatása.

A Stop Soros törvénytervezet ugyanis kétharmados többséget igénylő részeket is tartalmaz. A Fidesznek pedig már nincs kétharmada. Nekifuthatnának persze így is, hogy aztán elmondják a szokásos jelszavakat: az ellenzék Soros György zsebéből szavaz, végre akarja hajtani a Soros-tervet, le akarja bontani a kerítést, milliókat akar betelepíteni, bla-bla-bla, bla-bla-bla.

Csakhogy ezen már túl vagyunk, mindez talán már a legelszántabb kormánypárti szavazókat se hozná igazán lázba. És itt jön a mesterterv: a kormány és pártja mostantól azt fogja kommunikálni, hogy

csak és kizárólag akkor menthető meg hazánk és Európa a végpusztulástól, ha a Fidesz a választásokon ismét megkapja a kétharmados támogatást.

Hiszen, ha nincs kétharmad, akkor csak a csonka Stop Soros fogadható el, ami így nem alkalmas a migráció megállítására, hazánk- és Európa megvédésére, és a többi.

Az egyetlen üzenetre épített kampány, legyen az az üzenet bármilyen hatékony is, azonban súlyos veszélyeket rejt. Mert például nem ad választ minden egyéb kérdésre, márpedig másfél hónappal a választások előtt a Fidesz szándékai ellenére elég sok, és elég súlyos kérdés kavargok a közéletben.

Például Altusz Krisfót, külügyi helyettes államtitkár máltai kampánybombája, amelyben merő jó szándékból rávilágított, hogy míg az Orbán-kormány a felszínen kíméletlen harcot vív a migránsokkal, a valóságban a létező legeurópaibb módon fogadja be, és támogatja a befogadói segítő- és intézményrendszert. Amivel egyébként épp az Orbán-kormány lett a Stop Soros első számú célpontja, hiszen biztonságos országokon át érkező migránsokat támogat külföldi pénzekből.

Aztán ott a Lázár (nem) kastély történet Hódmezővásárhelyen, ami talán vizuális okokból, de mégis megkarcolta a kormánypárt imázsát.

Vagy a legfrissebb, hogy miután az MSZP-nek sikerült kiperelnie az adatokat, három év után kiderült, hogy a rezsicsökkentéssel akkor járt volna legjobban a lakosság, ha nincs is, mivel a világpiaci ár szinte már az akciósorozat kezdetekor alacsonyabb volt, mint a magyar háztartásokra rótt hatósági ár. Erre erősített rá az E.ON-sztori, amiből Németh Szilárd rezsibiztosnak sikerült kihoznia, hogy az E.ON bele akar szólni a választásokba, ezért adna olcsóbb gázt, mint az állami gigaszolgáltató.

És itt van még a legerősebb, a Tiborcz-ügy. Nézzük kizárólag kommunikációs szemszögből. Máris megszületett a fideszes sablon, hogy miként kell reagálni az esetleges kérdésekre, ami jól mutatja, hogy a kormánypártban pontosan érzik a veszélyt.

De miért is? Hiszen egy ország meg se rántotta a vállát, amikor kiderült, hogy Mészáros Lőrinc megvenné a Telenort. (A Telenort, emberek!)

A magyarázat egyszerű: mert Mészáros Lőrinc akármilyen ténykedése (egyelőre legalábbis) nem piszkítja be az Orbán Viktorról kialakított, késő kádári, megértő, bölcs, atyáskodó, problémamegoldó, jó vezető képet (akinek csak a tanácsadói gonoszak, persze).

Tibrocz István, Orbán Viktor veje viszont mindent üt, amit a miniszterelnökről gondol a nép. Ráadásul az Elios-ügyből kirajzolódó hipp-hopp meggazdagodás pont az a tempó, amit Magyarországon mindig, mindenféle rendszerben egységesen megvetni szokás. (Lásd még: örökre az agyakba égett, egyszezonos balatoni vendéglátós képe.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.