Vészkongatás a stadionokban

/ 2016.07.27., szerda 14:57 /

Thomas Doll elnézést kért a szurkolóktól. Ahogy tavaly is. Akkor a bosnyák Zseljeznyicsar Szarajevó búcsúztatta a labdarúgó-Európa-ligában induló Ferencvárost. Ezúttal az albán bajnokpótló Partizani Tirana (a bajnokot korrupciós ügyek miatt eltiltotta az UEFA) tette ugyanezt a magyar bajnokságot utcahosszal nyerő kirakatcsapatunkkal. Az élet megy tovább?

Persze, mi más is történne? Megy. Ám, ha számba vesszük kupacsapataink idei szereplését, nem lehet kétségünk afelől, hogy nem előre. A második körben négy vereség, három döntetlen és egy győzelem volt a mérleg, ami azért lesújtó számsor, mert az ellenfelek az európai harmadik-negyedik vonalat képviselték.

Különösen letaglózó, hogy a Fradi és a Debrecen játékában nemhogy erőt vagy kreativitást nem lehetett felfedezni, de szenvedélyt sem. Ami mindennél elkeserítőbb. Hiszen a szurkoló megbocsátja, ha kedvencei veszítenek. Gondoljunk csak a belgák elleni vereségre! Azt viszont sosem fogja elnézni, ha a vereség a lélektelen játékból fakad. A nemzetközi kupatalálkozók pedig arról üzentek, hogy a játékosok – Gera Zoltán kivételével – motiválatlanok voltak. Egykedvűek, dekoncentráltak. Mint akik ott vannak, de nincsenek jelen.

És nem azért megengedhetetlen ez a hozzáállás, mert a magyar futball temérdek közpénzt használ fel, a közpénzek felmarkolói pedig jó, ha tudják, hogy elszámolással tartoznak az őket eltartó közösségnek. Csupáncsak azért, mert ez a magatartás arculcsapása a jegyet váltó közönségnek. Amely a játék éltető eleme.

Élcsapataink leszereplését látva azt kell hinnünk, hogy rendszerhibáról van szó.

A magyar labdarúgásban van már figyelem az infrastruktúra európai szintű fejlesztésére, az utánpótlásbázisok megteremtésére, a sportág népszerűsítésére és a biztonságra, de nincs figyelem a közönség kiszolgálására. Mondhatni, a magyar labdarúgás sikeresen vívta ki függetlenségét a szurkolóktól.

A Ferencváros és a Debrecen nem mert volna ennyire semmi futballal előrukkolni, ha a játékosokkal tudatosítják, hogy a nemzetközi mérkőzések beárazzák a labdarúgásunkat, és az odaadó játékkal nemcsak sok UEFA-pénzt lehet keresni, de egy évre sok-sok nézőt lehet nyerni vagy veszíteni. Nyomukban forintszázmilliókkal. Ami duzzasztja vagy apasztja a futballisták bukszáját.

Csakhogy a játékosok keresménye aligha függvénye a nézőszámnak. Különben hogyan is hangozhatnának el olyan nyilatkozatok, hogy mihamarabb túl kell jussunk a kiesés okozta traumán, és ráfordulnunk a bajnokikra, amikor a bajnokik értéktelenségéről épp csak kiállították a bizonyítványt. Mire föl a forgolódás?

Itthon mindenki a pontokat vadássza, és senki sem a nézőt. A pénzek akkor is csörögnek, ha konganak a lelátók. Holott ez vészkongatás!

Dzsudzsák Balázs a minap azt kérdezte, hogy hová tűntek a magyar válogatottat az utcákon hömpölyögve ünnepelő tízezrek. A válasz pedig az, hogy várják a hazai kiszolgálást. Megmutatták, hogy van képességük a hömpölygésre, de ezzel a tudásukkal nem kívánnak l'art pour l'art élni. Csak ha alkalmat kínálnak rá...

A politika mégis jól teszi, ha nem mond le a futball támogatásáról. Mert az utóbbi időben hatvanezerrel több gyerek futballozik, s közülük sokaknak a sport nyújthat kitörési lehetőséget a hátrányos helyzetből. Az azonban súlyos gond, hogy a labdarúgásban – miként az élet más területén is – politikai kapcsolatokkal sokkal több pénzt lehet keresni, mint valóságos teljesítménnyel. Ez a jelenség pedig szétporlaszt minden rendszert.

Ha nem jön változás, az újabb nemzetközi kudarc után Thomas Dollnak aligha kell újra elnézést kérnie.

Nem lesz már kitől.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.