Zsákutcás médiapolitika

/ 2017.06.21., szerda 15:19 /

Helyénvaló kezdeményezés beleszorítani a politikai plakátolást a kampányidőszakba.

A Fidesz előterjesztése akár a normalitáshoz vihetne közelebb mindannyiunkat, ha nemcsak a pártokat kötné béklyóba, de a kormánynak vagy hozzá közel álló önkormányzatoknak és civil szervezeteknek sem hagyna kiskaput. Ha nemcsak másokat mérsékelne, de önmérsékletet is tanúsítana. Ám ebben viszonylag kevesen bíznak. Túl sok már a rossz tapasztalat.

Pedig az országnak épp elég lemosnia magáról a köztereket elborító, ötven kampánynapnyi sárdobálást. Ki vágyik arra, hogy a mocskolódás időszaka négy évre szélesedjen? Ki akar itt permanens forradalmat? Ugye, nem (csak) az ellenzék? Ugye, a kormánypártok is mindent megtesznek azért, hogy ne legyen béke már? Egyetlen pillanatnyi sem.

A lecsendesedést kikényszerítő kétharmados törvény elakadása a jogalkotás útvesztőiben ezért nem írható fel csupán az ellenzéki bűnök lajstromába.

Ha csak szűken tekintünk erre az esetre, a kormánykoalíció áll a szorító jó sarkában, az ellenzék a rosszban. Az előbbi kímélné a választót, és átláthatóbbá tenné a pártfinanszírozást, vele szemben a másik minderre tagadással válaszol. De ha meg akarjuk érteni az első ránézésre tisztának tűnő helyzetet, ha az igazat is látni szeretnénk, nem csupán a valódit, akkor érdemes nyitnunk a blendénken.

A totálképen összes bajunkat felfedezhetjük, nem csak a plakáthelyek mértéktelen politikai célú használatát. Látjuk rajta az alaposan átalakult médiateret, amelynek majd’ kétharmadát uralja, kézivezérli a hatalom. Látjuk rajta, hogy a kormányzó erők nem megszüntették a médiapiaci egyensúlytalanságot, hanem annak számukra kedvező változatát teremtették meg. A fair play látszatára sem adva. Az általuk nem irányított vagy nem befolyásolt médiatermékekkel legfeljebb sajtótájékoztatókon állnak szóba. Közönségüket sem hirdetéssel, sem interjúkkal nem szólítják meg. Az általuk szervezett fórumokon csak kivételes esetekben vesznek részt. Az ellenvéleményeket a racionális zónából az érzelmek mezejére száműzik, mint valami főgonosz üzeneteit.

A kormány kizárólag a saját hangosbemondójába beszél. Akkor is, ha vele közönséget alig talál. Az egymás megértéséhez elengedhetetlen közéleti viták nem jönnek létre. A politikai érvek kizárólag a parlamentben ütközhetnek, de ott is csak szigorú időkeretek között, a nyilvánosság szinte teljes kizárásával. A kibeszéletlenségek keresik a kitörési pontokat. A beszélgetések helyét egymás ócsárlása, leszólása tölti ki. És az elzárt vagy beszűkített helyekről az utcára és az internetes felületekre tolulnak a politikai viták.

Történik mindez azért, mert a kormányzó erők kommunikációja nem a tájékoztatásra koncentrál, hanem a saját tábor meggyőzésére, egyben tartására. A háromosztatú politikai térben bő egyharmadnyi választót kell mozgósítani a győzelemhez – feltéve, hogy a jobboldali radikálisok és a baloldaliak nem fognak össze.

A média- és a kommunikációs politika ehhez a helyzethez és az erő pozíciójához idomul. És a kormányzati hadmozdulatok mindig önérdekűek és rövid távúak, s nem visznek bennünket közelebb az egyenlő feltételek közötti versenyhez. A polgári Magyarországhoz. (Nagy bajba kerülne a Fidesz, ha az általa felépített rendszerben ellenzéki szerepbe sodródna.)

Az országépítés ezen a téren szünetel.

Mivel semmi sem történik a tiszta versenyért, senki sem bízik a másik jó szándékában. Egy jó ügy, jó kezdeményezés, a politikai plakátozás visszaszorítása a kampányidőszakra ezért könnyen zsákutcába futhat.

Kár érte.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.