A helytartók

/ 2017.06.28., szerda 16:49 /

Az uralkodáshoz hozzátartozik az udvar. Lehet, hogy a régies címek – főpohárnok, étekhordó mester, lovászmester – ma furán hangzanak. De mindenütt, ahol valaki uralkodik, megjelennek azok a funkciók, amelyek az uralkodó személyéhez köthetők.

Van a Táskahordozó. Van a Testőrparancsnok. Van az Intéző. Van a Különmegbízott. Van a Fő-alamizsnaosztó. Van a Főtanácsadó. Van a Pénztáros. Ezek és a hasonló funkciók udvari tisztségek, s erejüket az uralkodó személyéből merítik, mint bolygó a Napból. Nem lehetnek tartósan távol a személyes hatalomtól, amely élteti, beragyogja, átjárja, energiával tölti fel őket.

A helytartó más. Lényege szerint olyan udvari ember, aki tartósan távol van az udvartól. A kormányzás fejlettebb viszonyai között jelenik meg, amikor a személyes hatalom érzékelhető jelenléte helyébe elvontabb, de továbbra is misztikus, az uralkodó kegyétől függő kapcsolat lép. A helytartó maga is sugározza a hatalom fényét, de távol lévén a Naptól, kísértésbe eshet, azt képzelve, hogy a hatalom forrása ő maga. Pedig csak tükre. Erre utal a híres jelenet János evangéliumából: „Semmi hatalmad nem volna, ha nem kaptad volna onnan felülről.”

Minden hatalom, legyen akár monarchikus, akár demokratikus eredetű, uralkodót keres magának, az uralkodó pedig udvart; s ahol a körülmények megkívánják és lehetővé teszik, helytartókat. Perzsiát satrapák kormányozták, a nagykirály uralkodott. Latin-Amerikát a spanyol, Indiát meg Írországot az angol uralkodó megbízásából alkirályok kormányozták. A régi magyar királyságban bánok, a német birodalomban Markgrafok képviselték a központi régiótól távol eső vidékeken az uralkodót. Róma prokonzulokkal kormányzott, akiket eleinte a szenátus választott, s akik tartományukban a római nép nevében ugyan, de kénytelenek voltak uralkodni. A náci birodalmat Gauleiterek, a szovjetet pártfőtitkárok vezették.

A helytartó tehát időtálló és rendszerfüggetlen politikai szerep, s mindennél jobban leleplezi a hatalom valóságát, azt, hogy az uralkodás fénye mögött mindig ott van az elnyomás. Ezért a helytartók szükségképpen irritálóak. Ők is tudják, tudja róluk mindenki, s ők ezt is tudják: nincs önálló akaratuk, csak fegyverek; de milyen élesek! Gessler akasztófája valóság, de kalapja nevetséges. Pilátus mindenható, mégsem több, mint elegáns báb. Ez frusztráló helyzet, amiből nincs menekvés. Az udvarba be lehet kerülni, de visszaút nincs. Onnan önszántából senki sem távozhat anélkül, hogy ezzel ne válna kegyvesztetté.

Csak a legnagyobb politikai tehetségek – mint Napóleon például – képesek önállósodni, de ennek ritkán kisebb az ára, mint egy komplett államcsíny. A kisebbek (vagyis a többség, a megyei és városi párttitkárok, a pártigazgatók, a teljhatalmú képviselők) számára az egyetlen menekülési útvonal a felturbózott magánélet és a gátlástalan gazdagság. A helytartók rendszerint nyilvánosan és mindenkinél szabadabban élik a magánéletüket; s mindig több a pénzük, mint amennyit keresnek. Erre van szuverén hatalmuk, a többi csak illúzió.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.