Film a szexuális tárggyá tett nőről, ami a MeToo-mozgalom szerint rendben van

/ 2018.02.14., szerda 11:40 /

Hollywood nem akármivel, hanem az „Árnyalat-trilógia” utolsó darabjával lepte meg a nézőket a szerelem ünnepe közeledtével. A Valentin-nap előtti hétvégén mutatták be A szabadság ötven árnyalata című filmet.

Azt gondolná az ember, hogy nem éppen illő ajándék egy ilyen film a #MeToo korában, amikor a nők szexuális bántalmazása, megalázása ellen harcolnak szerte a világon. De a nézők tódultak a moziba, már az első hétvégén több mint 38 millió dollárt hozott a film az Egyesült Államokban. Az amerikai bemutatóval egy időben tizennyolc külföldi országban, köztük Magyarországon is vetítik. Az alkotók számítása bevált, amikor úgy vélték, hogy a nők szeretik az erotikus fantáziákat, titokban élvezik az alávetett szerepet a szexuális életben.

A film alapjául szolgáló könyvtrilógia, E. L. James műve (A szürke ötven árnyalata, A sötét ötven árnyalata, A szabadság ötven árnyalata) pornóregény, bilincsekkel, szadomazohista jelenetekkel. A nagy trükk az, hogy mindezt olyan hagyományos szerelmi történettel adja elő, ami az uralkodó férfi és az engedelmes nő ősi kapcsolatára épül. Seattle-ben a 21 éves naiv szűzlány, Anastasia Steele irodalomszakos egyetemista megismerkedik a 27 éves telekommunikációs mogullal, a milliomos Christian Grey-jel. Seattle szadistája alkut köt a lánnyal, aki feltétel nélkül vállalja az engedelmes nő szerepét. A fizikai és érzelmi megaláztatások sorozata után a szeretet győzedelmeskedik, Anastasia alázatával legyűri a gonoszt, megváltoztatja Christiant.

A regény sikerén felbuzdulva szinte azonnal filmre vitték a trilógiát Dakota Johnson és Jamie Dornan főszereplésével. Amit eddig csak elképzeltek az olvasók, most már láthatták is, egymás után három filmben. A nézők tódultak, de a kritika kegyetlen volt: átkozták együgyű dialógusokat, az irritáló cselekményt, az üres karaktereket. A legjobb hírnek azt tartották, hogy több epizódot nem kell belőle elszenvedni.

A harmadik rész premierje előtt a legtöbben biztosra vették, hogy a #MeToo mozgalom aktivistái is széttépik a filmet. Hiszen – elvileg – nemcsak a hatalmukkal visszaélő, zaklató férfiak ellen harcolnak, hanem, az ellen is, hogy a popkultúra szextárgyként ábrázolja a nőket. Az Árnyalat-trilógia pedig nem tesz mást, mint megalázó módon, beteges vágy tárgyaként kezeli hősnőjét.

A #MeToo azonban nem háborodott fel. Ha a nő ebbe a tárgyiasító játékba belemegy, akkor nincs probléma. Ha a férfi és a nő között írásos szerződés van szexuális kapcsolatukról, akkor Christian Grey magatartása elfogadható – állítják.

Ezek után azon sem csodálkozhatunk, hogy egy vezető feminista írónő, Sarah MacLean szerint A szabadság ötven árnyalata sokat segített abban, hogy a beleegyezés fontosságára felhívja a figyelmet.

A #MeToo napi leleplezései után már arra gondoltuk, hogy komoly morális válság mérgezi a munkahelyeket, barátságokat, szerelmeket. Az iménti nyilatkozatot látva azonban megkönnyebbülve vettük tudomásul, hogy a probléma közel sem olyan mély. Könnyen orvosolható egy „írásos nyilatkozattal”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.