Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

/ 2018.03.23., péntek 08:00 /
Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

1961-ben rejtélyes haláleset rázta meg a közvéleményt. A korszak ünnepelt írója, Sarkadi Imre kizuhant a kiváló festő, Kondor Béla lakásának ablakából. A körülmények máig tisztázatlanok. Ágh István, aki szintén jelen volt azon az estén, az interjúban így emlékszik erre vissza: „Kondor felesége, a híresen szép Kaufmann Ági felhívott, hogy megszerezte nekem az angol költők csak pult alól kapható antológiáját. Felmentem a könyvért, s ott ragadtam.

Este tíz után telefonált Sarkadi, hogy itt volt a rádióban, beolvasta Gagarin űrrepülését üdvözlő írását, föl szeretne jönni. Éjfélig beszélgettünk, vitatkoztunk, pálinkáztunk. Majd hazaindultunk, de ő az ajtóból visszafordult, hogy otthagyta a sapkáját. Vártuk, aztán nem találtuk a lakásban. Én szaladtam le, én láttam a járdára terülve. Sokan sem akkor, sem később sem hitték el, hogy Sarkadi csak részeg volt és vakmerő. Célozgattak Kondorra meg a feleségére, arra, hogy itt valami féltékenységi dráma is lehetett, de végül a rendőrség lezárta az ügyet.”

 

 

 

 

A teljes interjú a Heti Válasz március 22-i számában olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.