Áll Buda még?

/ 2017.09.20., szerda 18:07 /

Percenként cseng az üzletben a telefon, jönnek a régen látott ismerősök is. Ugye, nem igaz? Ugye, lesz Litea? Bakó Annamária rossz hírrel szolgál: október végén megszűnik a budai Várnegyed egyetlen könyvesboltja.

„Már legalább két éve tudni lehetett, hogy a várbeli felújítási és átalakítási munkák miatt nekünk is mennünk kell, de a mostani szűkszavú levél, amely a pontos dátumot jelzi, mégis szíven ütött” – mondja Bakó Annamária. Az üzenet augusztus 17-én kelt, feladója az üzlet tulajdonosa, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Huszonöt évvel ezelőtt az a hír taglózta le, hogy a Helikon Kiadó gazdasági igazgatója külföldi befektetőknek kínálja az üzletet, akik mindent árulnának itt, csak könyvet nem. Akkor egy újságcikknek – amely minderről beszámolt – még olyan súlya volt, hogy a botrány elkerülése érdekében az illetékesek megegyeztek a könyvszakmában addigra közel harminc évet lehúzó, köztiszteletnek örvendő Bakó Annamáriával: egyéni vállalkozóként legyen a Litea Könyvesbolt és Teázó bérlője.

Barátságunk azzal a régi, a Magyar Nemzetben megjelent írással kezdődött. Annamária azután hírt adott a Litea minden rendezvényéről, az egyre szaporodó könyvbemutatókról, a Budavári Könyvnapok szervezéséről, az elmúlt 15 vári könyvünnep programjairól, az Alexander Brodyval elindított kis kiadójáról, a Jövendőről. Könyveket ajánlott önzetlenül a figyelmembe, érdekes embereket mutatott be: hosszú távollét után hazatért arisztokratákat, művészeket, határon túli alkotókat, politikusokat, irodalmárokat. Az elmúlt 25 év alatt ugyanis a Hess András téri üvegpagoda messze több lett, mint könyvesbolt, ahol teázni és kávézni lehet; a Litea bensőséges kulturális találkozóhellyé lépett elő. Jöttek a környező szállodákban időző vendégek, turisták útikönyvekért, idegen nyelvre lefordított magyar irodalomért. Annamária nemcsak könyveket kínált nekik, hanem programokat is; jegyet szerzett jó hangversenyekre, kiállításokat ajánlott. Volt olyan házaspár, amelyik arra kérte, segítsen lakást bérelni fél évre, mert lenyűgözte őket Budapest kulturális kínálata.

A Litea persze elsősorban a helyi polgároké. Itt jön össze a Várbarátok Köre, ide szaladnak be elfoglalt családapák és családanyák, ha a gyereknek olvasmány, a barátoknak, rokonoknak ajándék kell. Annamária név szerint ismer szinte minden vevőt, így bátran ajánl a készletből, vagy ha különleges kötetet szeretnének, a föld alól is előteremti. Néhány telefon, és kideríti, melyik terjesztőnél lappang a könyv, s máris megy érte. És nemcsak köztársasági elnököknek, polgármestereknek, akadémikusoknak, művészeknek jár a kedvében, hanem mindenkinek. „Így lehet megtartani a vásárlókat” – magyarázza.

Azt mondja, a könyvesként eltöltött több mint ötven év során hihetetlen emberismeretre tett szert. Minden könyv mögött látja a vevőt. Az ő hivatása, hogy a könyv és az olvasó egymásra találjon, ebben a szellemben rendel az újdonságokból. A többemeletes könyváruházakban is alig férnek el a friss könyvek, hogy lehet egy Litea-méretű üzletben kielégíteni a közönség igényeit? – kérdezzük. A válasz egyszerű: „Ez a bolt nem újdonságközpontú, nem cseréljük havonta a kínálatot. Az új könyvekből – rangos művekből – mindig csak három példányt hozunk be, ha ezek elkeltek, újabb hármat.”

Bakó Annamária szerint a Litea törzsvendégei tudják, hogy mire számíthatnak, mit találnak a polcokon: kizárólag értékes, nemes élményt nyújtó könyveket. A történelmi környezet ugyanis kötelez. Előnyt élvez a klasszikus irodalom, a história, a határon túli magyar művelődéstörténet, az irodalomtörténet. Folyóirat-kínálatukban ott a Rubicon, a Magyar Szemle, a Lyukasóra, a Budapest, a Magyar Napló, illetve annak fölöttébb népszerű Magazinja, amely egy-egy klasszikus író életművét mutatja be sok képpel.

„Hát persze, hogy elsiratom a Liteát” – vált hangot Bakó Annamária, aki hetvenévesen is lelkesen ecseteli szakmája szépségét. Úgy érzi, nemcsak boltot vezetett, hanem kulturális missziót teljesített: külföldi vendégei az ország jó hírét vitték, barátságok köttettek az üzletben. Itt egy-egy délutáni könyvbemutató mindig addig tartott, amíg a vendégek maradni akartak, amíg jóízű beszélgetés folyt. Itt a szerző érezhette, hogy tisztelik, szeretik, érte, könyve sikeréért tevékenykedik minden munkatárs. Köztük Annamária fia, aki azzal, hogy a kezdetek óta ellátja az üzlet pénzügyi igazgatását és felügyeletét, a terhek jórészét levette édesanyja válláról.

Mi lesz ezután? Bakó Annamária, a kerület díszpolgára elhagyni kényszerül a budai Várat? Épp abban az évben, amikor a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át több évtizedes munkásságáért? „Valóban nagyon elkeseredtem” – mondja, és józanul hozzáteszi: az a baj, hogy nincs elegendő információ, senki sem érti, miért kell a sok milliárdért helyreállított Magyarság Házát és tömbjét Nemzetgazdasági Minisztériummá alakítani. Hogy az átépítésnél útban van a Litea meg a Fortuna-udvar butiksora és két vendéglője is, az természetes. De mi lesz az itt dolgozó emberekkel? Három hónap alatt nem találnak új helyet. A Litea ráadásul Hess András egykori nyomdájának helyén áll, ahol a magyar könyvnyomtatás született.

Fejtörést okozott a Litea sorsa Nagy Gábor Tamás fideszes polgármesternek is, aki Bakó Annamária szerint kultúraszerető és -féltő emberként mindig támogatta a liteás ötleteket, s pontosan tudja, hogy a bolt megszűnésével sokat veszítenek a művelt budai polgárok. Már biztosította Annamáriát, hogy a könyvbemutatóknak és egyéb rendezvényeknek az újonnan átadott Jókai Anna Szalon ad helyet (I. kerület, Iskola utca 28.). Sajnos hamar kiderült, hogy ott nincs mód könyvesboltot nyitni, de talán másutt, ha kisebb helyen is, újra nyithat a Litea. A polgármester legalábbis ezen van.

Addig ki kell üríteni az üvegpagodát, visszavinni a bizományba átvett könyveket, a készlet egy részét kiárusítani, a többit bedobozolni, a bútorokat, képeket, pultokat biztonságba helyezni. Egy biztos: az 1989-ben szezonális üzletként megnyitott, majd 1992 óta országosan is ismert üzletté fejlődött Liteában most tartották az utolsó könyvbemutatót.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.