valasz.hu/kultura/magyar-operaenekes-aki-az-osszes-itt-keresett-penzet-eljotekonykodja-114528

http://valasz.hu/kultura/magyar-operaenekes-aki-az-osszes-itt-keresett-penzet-eljotekonykodja-114528

B, mint boksz? Nem: b, mint balett!

/ 2016.07.29., péntek 17:00 /
B, mint boksz? Nem: b, mint balett!

Elton John zeneszerző és Lee Hall drámaíró világhírű darabját, a Billy Elliot című musicalt mutatják be ma este az Operaházban, Szirtes Tamás rendezésében, Tihanyi Ákos koreográfiájával. A Billy Elliot óriási nyári szériában – 29 előadással, 185 közreműködővel – várja a közönséget: az Opera honlapján a további előadások dátumai is szerepelnek, ősztől pedig az Erkel Színházba költöztetik az előadást.

A musical az azonos című, Stephen Daldry által rendezett, több Oscar-díjra is jelölt filmre épül: 1984-et írunk, a 11 éves Billy egy angliai bányászvárosban él. Anyja meghalt, apja és bátyja a sztrájkoló bányászok közt harcol a jobb megélhetésért. A fiú bokszedzésekre jár, ám egy nap tanúja lesz egy balettórának, és elvarázsolja a tánc. De egy kisfiú tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? És sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait?

Szép és érvényes felvetések ezek, és nyilván meglesz a válasz is rájuk, de az Opera sokkal praktikusabb okokból tűzte műsorra a musicalt – ez az első alkalom egyébként, hogy a dalszínház ezzel a műfajjal próbálkozik.

Fotók: Rákossy Péter

Fotók: Rákossy Péter

Azért választották a művet, mert az utóbbi időben a balett iránti érdeklődés alábbhagyott, kevesebb gyerek (főleg fiú) jelentkezik táncosnak, sokkal kisebb a merítés, és nehéz kinevelni azt az elit balettnemzedéket, amely pótolja majd a Nemzeti Balettből a kor folytán óhatatlanul kihullókat, vagy kinövőket. Ezért az Opera számára létérdek, hogy segítsen a balettképzésnek, azaz tulajdonképpen saját magának, és megpróbálja ezen a történeten keresztül is szerethetővé tenni a balettművészi pályát.

A musical gyerekfőszerepeire castingot hirdettek, amely 2015. március 7-én indult. Az első kör után 18 kisfiú kezdhette el a felkészítő időszakot, és végül kilencen maradtak, közülük többen a Magyar Táncművészeti Főiskola, illetve a Madách Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola növendékei: ők lépnek fel a hármas szereposztásban. A gyerekszínészek klasszikus balett, sztepptánc, modern tánc, musicaltánc, színészmesterség, beszédtechnika, hangképzés és magánének kurzusokat látogattak. A felnőtt színészeket és táncosokat ugyancsak casting útján választották ki; a főszerepekben Stohl András, Németh Kristóf, Tóth Sándor, Bencze Ilona, Csákányi Eszter, Hűvösvölgyi Ildikó, Auksz Éva, Gallusz Nikolett és Ladinek Judit is színpadra lép.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.