Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

/ 2018.05.18., péntek 08:30 /
Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.

A szombathelyi születésű, 55 éves Fekete Péter a színház és a cirkusz világából érkezik a kulturális államtitkári posztra. Színházvezetőként nyolc évet töltött a békéscsabai teátrum élén, korábban – még Jordán Tamás idejében – dolgozott a budapesti Nemzeti Színházban, 2015 óta pedig a cirkuszművészetnek szenteli minden idejét, figyelmét és energiáját.

Fekete Pétert jól ismerő személyeket kérdeztünk meg arról, hogy látják: melyek az új államtitkár legjellemzőbb tulajdonságai, mik az erősségei, tud-e, illetve képes lesz-e majd érvényesülni új szerepében? Olvashatnak arról is, hogy milyen színházat teremtett Békéscsabán, hogy miniszteri biztosként hol és milyen feladatokat látott el eddig, illetve, hogy kik ajánlották őt az új tárcavezető, Kásler Miklós figyelmébe. Próbáltunk utánajárni annak is, hogy kinevezésével ki viszi tovább a magyar cirkuszművészet fellendítésének ügyét, illetve, hogy mely területek kaphatnak kiemelkedő figyelmet az előttünk álló kormányzati ciklus kultúrpolitikájában.

 

 

 

 

Az új kulturális államtitkárról, Fekete Péterről szóló cikkünk a május 17-i Heti Válaszban olvasható, amely elektronikusan a Digitalstandon is megvásárolható.

Lapunk megjelenése után szerkesztőségünk a következő levelet kapta:

Tisztelt Szerkesztőség!

 

Megütközve olvastam a Heti Válasz folyóirat és a Valasz.hu hasábjain a V. Nagy Viktória tollából született,

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

című cikkben személyemet érintő hamis állítást, miszerint Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a négy éves ciklus közben meneszteni akart volna kultúráért felelős államtitkári feladatkörömből.

A valóság ezzel szemben az, hogy Balog Zoltán mindvégig támogatta munkámat olyannyira, hogy egy alkalommal épp magam ajánlottam fel, hogy lemondok államtitkári megbízatásomról túlterheltségem miatt. Balog Zoltán nem fogadta el lemondásomat, ehelyett az általam képviselt kultúrpolitikai irányt megerősítve új helyettes államtitkári pozícióval támogatta meg munkámat. Ezért folytattam és talán ezért vittem végig elsőként a rendszerváltás óta a teljes négy éves ciklusban a kulturális államtitkári feladatkört kitűzött kultúrpokitikai céljaink megvalósításáért.

A négy évet lezárva úgy érzem, különösen sikeres időszakként jellemezhető a mai magyar kultúrpolitika, hiszen az elmúlt 120 esztendőben ilyen léptékű kulturális infrastruktúra-fejlesztés nem történt Magyarországon. Egy modern kori kulturális konjunktúra korszakát éljük, amikor a magyar kultúra felértékelődik. A mostani polgári kormányzat minden korábbinál nagyobb mértékben költ kultúrára. Ezt a tényt az Eustat tavalyi mérése is tükrözi, mely szerint Magyarország fordítja a legtöbbet GDP arányosan kulturális, egyházi és szabadidős tevékenységekre az Európai Unióban. Ez csak egy mutató azon adatok sokaságából, amelyek alátámasztják négyéves államtitkári tevékenységem eredményességét.

 

Dr. Hoppál Péter

országgyűlési képviselő,

leköszönő kulturális államtitkár

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.