Csodálkozol a kokainistán? – Csáth és Kosztolányi önpusztító élete és munkássága

/ 2018.02.23., péntek 15:00 /
Csodálkozol a kokainistán? – Csáth és Kosztolányi önpusztító élete és munkássága

Két, méreteiben és a befektetett munka tekintetében is lenyűgöző kötet, Arany Zsuzsanna Kosztolányi-életrajza és Csáth Géza naplófolyamának zárókötete állítja ismét reflektorfénybe az egykori szabadkai fiúkat, a híres unokatestvéreket. Részletek a friss Heti Válaszban.

A Kosztolányi-reneszánsz a múlt század nyolcvanas éveitől töretlen, mikor is Esterházy Péter elhitette a művelt közvéleménnyel, hogy „bátyánk Kosztolányi”, azaz az írók közül ő áll a legközelebb a szívünkhöz. Az utóbbi évtized pedig rácáfolt arra a sokáig megfellebbezhetetlen tételre, hogy a személyes feljegyzéseket el kell különíteni a szépírói munkásságtól – Csáth Géza naplói is segítenek a művek értelmezésében.

Csáth 1919-ben hal bele az élet elviselhetetlen fájdalmaiba, amelyeket a morfium sem enyhít, sőt fokoz. Elborult elmével megöli feleségét, de öngyilkossága sikertelen. Kosztolányi tele van életenergiával, ha éppen nem újságcikket ír és drámát fordít, s nem hívják szerepelni, előadni sem, szépírói életművét írja – hihetetlen gyorsasággal. Ezt a tempót dopping nélkül aligha lehet bírni. Nemcsak a Hajnali részegségben megénekelt negyven cigarettáról van szó, hanem a „más egyéb”-ről is, a rendszeresen használt morfium-, illetve ópiumtartalmú szerekről, amelyekről Csáth tragédiáját ismerve igyekszik megszabadulni.

 

 

 

 

Részletes háttér a február 22-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.