valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

http://valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

Egy messzi-messzi galaxis – közvetlen közelről

/ 2017.05.12., péntek 16:30 /

Negyven évvel ezelőtt, május 25-én, a 33 éves George Lucas egy Hamburger Hamlet étteremben ült a Los Angeles-i Mann’s Chinese Theatre-rel szemben, és óriási tömeget látott a mozi előtt, majd azt is, hogy limuzinok jelennek meg. Akkor még nem tudhatta, hogy az aznapi bemutató a mozi ötvenéves történetének legnagyobb premiernapi bevételét produkálja, a négydolláros átlagár mellett 19.358 dollár folyik be a kasszába. (A film aznap 32 moziban debütált Los Angelesben, San Franciscoban és New Yorkban.) Pedig a rendező legfeljebb csak annyit várt a filmjétől, hogy visszahozza a költségeit. A limuzinokkal egyébként a Playboy-alapító Hugh Hefner és kísérete érkezett, akik zsinórban kétszer nézték meg A csillagok háborúját.

Negyven évvel ezelőtt indult el tehát ténylegesen diadalútjára a filmtörténet legnagyobb sikerszériája, George Lucas epikus „űroperája”. Bár a rendező eredetileg „csak” egy gyerekeknek szóló filmet akart készíteni, amely erősíti a kortárs mitológiát, a mű egy pillanat alatt meghódította a világot, tömeges lelkesedést okozva, és komoly rajongótábort hívva életre. A folytatás ismert, és a legutóbbi, 2015-ben bemutatott VII. rész (Az ébredő Erő) óta tavaly elkészült az első antológiafilm, a Zsivány Egyes is, idén pedig várjuk a VIII. részt, Az utolsó Jediket. (Az intergalaktikus sztori keletkezéséről és lehetséges kifutásáról korábban már írtunk hosszabban, ahogy természetesen a VII. részről is.)

Ám hogy addig se maradjunk izgalom nélkül, a május 25-i évfordulóra is időzítve hatalmas, színes, és rendkívül informatív albumot jelentetett meg a Kolibri Kiadó. Az Évről évre – Egy galaxis története című kötet ugyanis nemcsak azt mutatja be, hogyan váltotta valóra álmát (egymás után többször is) George Lucas, hanem azt is, hogy milyen megpróbáltatásokkal és viszontagságokkal kellett szembenéznie a film részeinek készítése során. Követhetjük a főszereplők és stábtagok pályafutását, de megjelennek a világpolitika fontos eseményei, a fő technikai találmányok is, és fény derül rengeteg apró és kevésbé apró titokra.

Például arra, hogy a Millennium Falcon alakját egy hamburger ihlette, hogy az eredeti Star Wars-logóban a W betű szárai még függőlegesek voltak, illetve, hogy az első jelenet, amelyet leforgattak az volt, amikor Luke Skywalker droidokat vásárol a Tatuinon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.