Eljutni a lagziba

/ 2018.06.06., szerda 11:38 /

Kevés izgalmasabb olvasmány van, mint Boldizsár Ildikó meseterápiás esetei, amelyek segítségével betekinthetünk a szerző rendkívül összetett módszerébe.

Eleve érdekes a helyzet, ahogy megérkezik a kliens a terápiás ülésre: kiféle, miféle, milyen problémákkal küzd? Aztán nagyon izgalmas az is, ahogy Boldizsár Ildikó rátalál a mesére, amelynek terébe közösen lépnek be, az pedig, ahogy a probléma, illetve a személyiség „térképe” rávetül a mesére, és kirajzolja a megoldáshoz vezető útvonalat, egészen lenyűgöző.

Nézzük például a címadó történetet. Fiatal, nehéz sorsú lányról van szó, aki gyerekkorában magányos volt, 29 éves korára is tele van bizonytalansággal, és úgy érzi, mindig menekül. „Ó, én ismerek egy ilyen lányt” – mondja neki a terapeuta, és elmeséli Hamupipőke – eredeti, Grimm-féle – történetét. Első olvasásra úgy tűnik, a mese fő konfliktusa az, hogy a mostohaanya és a -testvérek rosszul bánnak Hamupipőkével és korlátozzák őt. A lánnyal azonosulók úgy „fordítják le” ezt a saját életükre, hogy őket sem szereti senki, és emiatt állandó bántásnak vannak kitéve, a gonosz és korlátozó világ az oka a sikertelenségüknek. Boldizsár Ildikó szerint amíg a mese megértése ezen a szinten marad, nem sok lehetőség nyílik terápiás történetként használni, a mese ugyanis nem erről szól. Nem Hamupipőke és a többiek viszonya a kérdés, hanem az, hogyan jut el ő a hamutól a királyi palotáig. A félelemtől a kiteljesedésig. Hogyan tudja vállalni a vágyait, és nem menekülni többé.

Miközben olvasunk, mi magunk is „mesetranszba” eshetünk, és mások érdekes vagy szívszorító történetéből – no meg az elsajátított módszer segítségével – rengeteget tanulhatunk. Kipróbálhatjuk, hol látjuk magunkat az adott mesében, mi történik ott a hőssel, mi a feladata, van-e segítője, ki vagy mi az ellenfele, honnan jött és hová tart innen.

BOLDIZSÁR ILDIKÓ: Hamupipőke Facebook-profilja – Meseterápiás esetek
Jelenkor Kiadó, 2018

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.