Elment a balladaember

/ 2018.02.21., szerda 17:21 /

Farkasordító hideg volt 2012 januárjában az erdélyi Mezőségen, amikor Kallós Zoltán életútinterjújának Válaszúton történő rögzítését szakítottuk meg egy kis utazással: adatközlőket, barátokat, rokonokat kerestünk fel a szórványmagyar vidéken.

Sűrű hóesésben zötykölődtünk Visa falu felé, amikor autónk kerekét egy kátyú szinte kettévágta, s még mechanikai baj is került. Az akkor 86. évét taposó néprajzkutatót nem zavarta a helyzet, mesélte tovább lenyűgöző történeteit. Neki volt igaza – gyorsan érkezett a segítség, és megoldódott a kellemetlen helyzet.

Később döbbentünk rá, nem is lehetett volna másképp. A múlt szombaton a kolozsvári házsongárdi temetőben utolsó útjára kísért Kallós Zoltánnak szinte a fél Mezőség a rokona volt: tudta, kihez és mikor kell fordulni. Kis túlzással nemcsak azt volt képes megmondani, melyik házban ki lakik, de azt is, hogy a nagypapa jó táncos volt és az unoka vajon a tudós által alapított válaszúti szórványkollégiumba jár-e.

Ez a családiasság sugárzott a személyiségéből – abból, ahogy például az őt szigorúan „Zolti bácsizó” falusi asszonyokkal beszélt. A visai Méhes Erzsébet apró szobájában üldögélve aztán Kallós Zoltán személyiségének másik jellemzőjét is feljegyezhettük. A kvaterkázás közben egyszer csak az idős parasztasszony alig hallhatóan archaikus népi imádság recitálásába fogott. Zoli bácsi minden idegszálával figyelni kezdett, s csak néha csippentett felénk a szemével: ugye, halljuk ezt a csodát?

Kallós Zoltán egy életet töltött kalotaszegi, mezőségi, moldvai emberek hallgatásával, akikre rajta kívül szinte senki sem figyelt. Makacs munkálkodásának köszönhetjük például a Magyarországon először 1973-ban megjelent Balladák könyvét, amely egy egész nemzedék figyelmét irányította rá a hallatlanul gazdag és még szinte ismeretlen magyar folklórkincsre.

Balladaember volt Kallós Zoltán – de ez a meghatározás nemcsak munkájára, hanem életére is érvényes. Tragédiák, veszteségek és keserűségek sorjáztak az életében, a válaszúti családi ház államosításának drámájától a nacionálkommunista Románia magyar népi kultúrát is üldöző politikáján át a rendszerváltás csalódásáig sok minden elkedvetleníthette volna. De ő soha nem adta fel, mert tudta, hogy küldetése van.

Elszántsága nélkül szegényebbek lennénk az élete során lejegyzett 15 ezer dallammal, a moldvai Miklós Gyurkáné Szályka Rózsa dalainak feldolgozásával, a magyar táncházmogalom elindításában játszott szerepével. Kallós Zoltánnak megadatott az a történelmi elégtétel, ami keveseknek: a diktatúra bukása után visszaszerezhette az egykori családi otthont Válaszúton. Jellemző volt rá, hogy ezt követően sem magára, hanem a közösségére gondolt. Alapítványa eleinte tégláról téglára építkezve, majd a magyar állam támogatásával nagyobb léptékben haladva építette a szórványban élő gyermekeknek szánt kollégiumot. E segítségből renoválhatta a páratlan néprajzi gyűjteményét bemutató épületet és teremthetett méltó körülményeket a nyári tánctáboroknak.

Az egykor a Kallós családnak, ma a néprajzi gyűjteménynek otthont adó válaszúti kúria mellett áll egy fa, amit még a gyermek Zoltán ültetett a II. világháború előtt. Túlélt minden vihart, de Kallós Zoltán halálával elárvult.

Ahogy most kicsit árvák lettünk mi, magyarok is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.