Énekelve mentek a guillotine alá

/ 2016.11.25., péntek 14:14 /

Francis Poulenc Magyarországon még be nem mutatott, de annál jobban várt operája, A kármeliták december 2-án este kerül színre az Operaházban.

A mélyen vallásos francia zeneszerző, Francis Poulenc (1899-1963) operájának, A kármelitáknak (vagy más címen: A kármeliták párbeszédei) az alapja valójában egy filmterv. Georges Bernanos, a sok hányattatást megélt szerző eredetileg forgatókönyvet írt Gertrud von le Fort német írónő Az utolsó a vérpadon című könyvéből Robert Bresson rendezőnek, ám a film nem készült el, így Bernanos a könyvből drámát formált. Ez lett a pillére Poulenc operájának.

A librettó igaz történet nyomán született: a francia forradalom idején, a jakobinus diktatúra egyházellenessége és terrorja miatt 1794. július 17-én tizenhat kármelita apácát végeztek ki. A nővérek haját és ruhájuk gallérját levágták, hogy megkönnyítsék a guillotine pengéjének útját; ezen kívül azonban apácaruhájukban vonultak a nyaktiló alá. A fennmaradt írásos emlékek szerint a kivégzések szokásos harsány, szitkozódó hangulatát ez alkalommal néma csend váltotta fel, amit az vesztőhelyre érkező nővérek éneke, a Veni, Creator Spiritus tört meg.

Az opera története szerint bár Robespierre diktatúrája betiltotta az imádságot, a compiègne-i kolostorban az apácák rendületlenül imádkoznak tovább, köztük az arisztokrata családból származó Blanche de la Force is. Blanche képtelen volt elviselni a világ zajait és nyugtalanságát, ezért – illetve saját félelmei elől is – kolostorba menekült. A zárdafőnöknő halálát követően az egyik apáca szinte mártírhalálba űzi a zárda lakóit. Blanche-t testvére ugyan ráveszi a menekülésre, de ő végül visszatér, és önként lép az áldozatok közé. Az opera záróképe híven követi az egykor történteket, és így egyben az operairodalom egyik legmegrázóbb fináléjává is vált: a nővérek levágott hajjal, énekelve mennek a halálba.

Pontosan tíz nappal később véget ért a diktatúra, Robespierre-t lefejezték.

A finálé (Opéra national du Rhin, 1999):

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.