felsooktatasirangsor.hu/kultura/egy-perc-normalitas-ha-szombat-akkor-olaszliszka-122792

http://felsooktatasirangsor.hu/kultura/egy-perc-normalitas-ha-szombat-akkor-olaszliszka-122792

Eperjes Károly élete első operaházi rendezését mutatta be

/ 2015.04.03., péntek 12:40 /

Nagycsütörtökön mutatták be, de holnap is látható az Operában Bach János-passiója Eperjes Károly rendezésében. Mi az, amit a protestáns zeneszerző kihagyott az oratóriumból?

Életében először rendezett az Operaházban Eperjes Károly: Bach János-passióját vitte színre. Első ránézésre furcsa, hogy egy oratóriumot miért kell rendezni, de akik látták a tegnapi, nagycsütörtöki bemutatót, azok meggyőződhettek róla, hogy érdemes volt a művet szcenírozni. Gyönyörű színpadkép fogadta a nézőket (díszlettervező: Cziegler Balázs), egyszerű, mégis ünnepélyes jelmezek (jelmeztervező: Kárpáti Enikő), és időnként balettosok finom mozdulatai emelték az előadás fényét (koreográfus: Vincze Balázs).

Fotó: Nagy Attila

„Az első ötletem az volt, tudván, hogy a Colosseumnál mindig van keresztút húsvétkor, hogy egy stilizált fél Colosseumot szeretnék a színpadra, megosztva teret, így a szólisták más síkban lehetnek, mint János evangélista és Jézus lent. Felül el tudom helyezni a stációkat, ahogy a történet halad előre. Talán észrevehető, hogy Jézus, János és Mária fehér (és utóbbi, persze, kék) ruhában van, míg a civil világ sötétben” – mondja Eperjes Károly a mai, április 3-i Népszabadságban.

Eperjes a zeneművet más szempontból is értelmezte. „Bach protestáns ember, nem használja a katolikus dramaturgiát, ott lenne neki a keresztút, és mégsem. Gyönyörű harmóniákkal időz el nem fontos dolgokon, miközben öt-hat stáción simán átszalad, és Máriával – protestáns lévén – csak említésszerűen foglalkozik. Ezért behoztam a stációkból azt a részt, amikor Jézus az anyjával találkozik a keresztúton, a Máriát játszó táncosnő szerepébe bele is tettünk egy táncszólót Jézus haldoklásánál.”

Fotó: Nagy Attila

A János-passió talán legnagyobb erénye, hogy a nagypénteki történetet – minden kegyetlensége és fájdalma ellenére – pozitív kicsengéssel mutatja be: fényes és reményteli zenéje megelőlegezi a feltámadás örömét. Az előadás holnap is látható. A karmester Strausz Kálmán, az Evangélista szerepében Mukk József, Jézus szerepében Kovács István, Pilátuséban Palerdi András látható. A szopránt Szemere Zita, az altot Schöck Atala, a tenort Megyesi Zoltán, a basszust Blazsó Domonkos énekli.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.