valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

http://valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

Ez lett Buda egyik legizgalmasabb helye

/ 2017.10.27., péntek 19:00 /

Idén ősszel ünnepli ötödik születésnapját a független alkotó- és előadóművészek központi bázisa, a Füge Produkció otthona, a ma már budai színházként is elismert Jurányi Ház. A Jurányi ház egyszerre kávézó, találkozóhely, jóga és tánchelyszín, gyerekmegörző, alkotóműhely, kerekasztal-beszélgetések helyszíne és nem utolsó sorban színház.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház megnyitója 2012. október 29-én

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kulcsár Viktória és csapata öt éve, 2012. október 29-én nyitotta meg a II. kerület üres iskolaépületébe megálmodott intézményt, amit nagyon hamar belaktak a színészek, az építészek, a táncosok, és persze a közösség is. A középiskola osztálytermei és tanári szobái próbatermekké és irodákká, a tornatermek játszóhelyekké alakultak át, az iskolai büféből pedig kávézó és galéria lett.

Egy iskola épületét ötletesen átalakítani nem kis kihívás, de az itt dolgozóknak sikerült, így a 2012 októberében megnyílt iskolaépületben független színházi és tánctársulatok – mások mellett a TÁP Színház, a Gólem Színház, a HOPPart, a Tünet Együttes, a Duda Éva Társulat –, alakíthatták ki próbatermeiket, irodáikat, de például hátrányos helyzetű fiatalokkal és integrációval foglalkozó civil szervezetek is otthonra találtak az épületben.

A Jurányi tehát olyan XXI. századi, többfunkciós művelődési ház, ahova jó beugrani és meginni egy kávét, átbeszélni kollégákkal egy munkaötletet, és jó este színházba is elmenni. Az elmúlt öt év alatt összesen 86 629 néző fordult itt meg 1377 előadáson. Az ünnepi évadra pedig mivel kedveskedhetnének jobban a nézőknek, mint új, kényelmes székekkel, és nagyobb légkondicionált nézőtérrel.

Az AlkalMáté Trupp idén Vajda Milán életét dolgozta fel a Jurányi házban

Fotó: Fülöp Ildikó

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.