Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

/ 2017.12.15., péntek 08:00 /
Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A valaha óriási presztízsű Kína elismertsége a XIX. században összeomlott, s a maói évtizedek se tették az országot kívánatossá. Igazán csak a 2000-es években kezdte el Peking újraépíteni kulturális befolyását, ekkor viszont a legmagasabb szinten mondták ki, hogy Kínának tudatosan növelnie kell „puha erejét”. Az eredmények egyelőre vegyesek.

Muníciója pedig van Kínának: az ókori agyagkatonáktól a New York-i galériákat letaroló überkortárs képzőművészekig, a színes-szagos pekingi operától a kungfu-filmekig bőven van mivel lenyűgöznie a nagyérdeműt. Ugyanakkor a kínai rendszer természetéből adódóan az államnak nagy szerepe van a kultúrdiplomáciában, az államot viszont hivatalnokok irányítják, akik jellemzően biztonsági játékot játszanak. Ezért aztán kortárs videóművészek helyett hagyományos tájképfestményeket, kísérleti színház helyett táncos-énekes gálaműsorokat, pekingi punkzenekarok helyett a Nagy Falat és a pandamackókat bemutató fotókiállításokat kapunk, vagyis a rendkívül eleven, pezsgő, határokat feszegető kínai kulturális élet legfrissebb alkotásai alig jutnak el hozzánk.

 

 

 

 

A teljes cikk a Heti Válasz december 14-i számában olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.