In memoriam Kányádi Sándor: mi lett a rendszerváltozás slágere?

/ 2018.06.27., szerda 19:00 /
In memoriam Kányádi Sándor: mi lett a rendszerváltozás slágere?

Idén áprilisban hiába várták olvasói a könyvfesztiválon, ahol minden évben hatalmas sor kígyózott az asztala előtt. Gyengélkedik, suttogták, de talán majd a könyvhétre összeszedi magát. Májusban betöltötte a 89. esztendőt, és a 90. elején már nem volt ereje, hogy híveire mosolyogjon. Kányádi Sándor június 20-án meghalt.

Soha ennyi személyes hangú emlékezés nem lepte el a lapok hasábjait, az internetet. Úgy tűnt, Kányádi Sándor, a kortárs líra vitathatatlan óriása mindenkinek a barátja volt, vagy legalábbis a bizalmasa. Arra volt büszke, hogy őt nem az állam, hanem a közönség tartja el.

 

Az 1994-ben született Valaki jár a fák hegyén a XX. század végének legtöbbet idézett verse lett. „Képzelje, mesélte kacagva, még a Réz Palinak is tetszik.” A Holmi főszerkesztőjének elismerése azért volt fontos, mert nem szerette volna, ha bezárják a népi költők kasztjába. A Kaláka együttes remek érzékkel ismerte fel a költészetében rejlő zenei lehetőségeket. A Kuplé a vörös villamosrólavagy abroncs nyolc plusz két pótkerékre általuk lett a rendszerváltozás slágere. Kevesen merték kimondani Kányádihoz hasonlóan, hogy a kommunista rendszerrel való szakítás nem egyértelmű diadalmenet.

A teljes cikk a Heti Válasz június 27-i, jelenleg kizárólag a Digitálstandon elérhető digitális változatában olvasható.

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.