Kinek áll útjában Aba-Novák Vilmos?

/ 2017.08.25., péntek 16:00 /
Kinek áll útjában Aba-Novák Vilmos?

Elátkozott tárlat ez, halljuk a székesfehérvári Csók István Képtárban. Kétszer nyitották meg, de katalógus most sincs, pedig jön a nép, morog a pénztáros. Mindez kínos, de némelyeknek a XX. századi magyar festészet nagymestere, Aba-Novák Vilmos is az. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Noha Aba-Novák minden nagy pannóján ott van Horthy Miklós, és jó néhányon ott sorakoznak a korszak neves politikusai, főpapjai közül, nehéz lenne a festőre rásütni, hogy magával a rendszerrel mélyen egyetértett, hogy nem látta volna a korszak szociális feszültségeit. De falképeket akart csinálni, mert ez a művészi feladat izgatta, s ehhez el kellett fogadnia a hivatalos megrendeléseket.

Aba-Nováktól nem kellene, nem illene manapság félni. A székesfehérvári művészettörténészek egy része mégis megijedt. A debreceninél jóval szerényebb anyagból nagyszerűen megrendezett Színek és színek megint című tárlat megnyitására P. Szűcs Júliát kérték fel, akinek az értelmiség egy része nem felejti el, hogy átvette a nyolcvanas évek elején a legizgalmasabb magyar folyóirat, a Mozgó Világ vezetését, s aki a rendszerváltás előestéjén a sokat kárhoztatott Római iskoláról írt könyvet. A képtár munkatársai P. Szűcsben látták a garanciát arra, hogy Aba-Novák nem megy a mennybe. Mindmáig homály fedi, hogy ki és hogyan fúrta meg az alkotóval szemben kritikus hangú megnyitó ötletét.

 

 

 

 

A teljes cikk elolvasható a Heti Válasz augusztus 24-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.