Magyar-lengyel könyvritkaság

/ 2016.09.28., szerda 20:00 /

Igazi könyvcsemegét mutattak be minap a budapesti Ráday utcában a Dunamelléki Egyházkerület székházának Bibliás könyvesboltjában. Egy 400 évvel ezelőtti útleírás elevenedett meg, felmutatva ugyanakkor minden változást, amit az akkori vidék, Lengyelország átélt e hosszú idő alatt.

Szalai Attila, a könyv szövegének szerzője és Móser Zoltán, a nagy ívű munka fotóművésze nem mindennapi vállalkozásba kezdett 2013 őszén. Képletesen vándorbotot vettek a kezűkbe és útra keltek, ha nem is gyalog, mint hogy ezt tette századokkal ezelőtt Szepsi Csombor Márton az első magyar nyelvű útikönyv szerzője. A református lelkész Európa számos országában megfordult, tapasztalatait a Kassán 1620-ban megjelent Europica varietasban foglalta össze.

Fotó: Fülöp Ildikó

A színes útleírást Gaál Gábor 1943-ban támasztotta fel, majd 1979-ben az olvasó ismét kézbe vehette az annak idején egyetlen ingben, csupán egy imádságos könyvvel vándorló magyar ifjú feljegyzéseit.

A mostani kiadás sok tekintetben tér el az előzőktől. Először is egyetlen országot, Polonicát emeli ki Európa államai közül. A döntés nem önkényes, mert Szalai Attila 27 évet töltött Lengyelországban, anyanyelvi szinten bírja a nyelvet, a két nemzet barátságának elmélyítése érdekében tett munkásságáért tavaly megkapta a külföldieknek adható legmagasabb lengyel kulturális állami kitüntetést, a Lengyel Kultúráért Tiszteletbeli Érdemrendet.

A könyv nem egyszerűen az eredeti mű magyar nyelvű reprint kiadás. A tükörfordítás miatt minden oldalt hosszában „kettévágtak” és a szöveget lengyelül is megjelentették. Így a Polonica – a Kairosz Könyvkiadó gondozásában –,a lengyel karácsonyi könyvvásár egyik slágere lehet, hiszen a nagyobb lengyel városokban máris nagy iránta az érdeklődés.

Fotó: Fülöp Ildikó

A lengyelek kíváncsiságát elsősorban az váltotta ki, hogy az eredeti könyv nem egyszerű útleírás, amely csak a nevezetességekkel ismerteti meg az olvasót. Az ízes nyelvezettel írt munka kocsmákba, fogadókba, mulatságokba és a XVII. század elejének dolgos hétköznapjaiba ad betekintést. Amolyan folklorisztikus összefoglalója a kornak, amely mögött ott vannak a hitélet emblematikus épületei és minden más máig fennmaradt nevezetesség. Ezt a világot járta végig ismét a két szerző bemutatva, hogy mi változott és melyek azok az értékek, amelyek időtállónak bizonyultak

A kötet szerzői: Szalai Attila és Móser Zoltán

Fotó: Fülöp Ildikó

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.