Mezőség és Kalotaszeg: jön a Budapest Folk Fest

/ 2018.05.18., péntek 17:00 /
Mezőség és Kalotaszeg: jön a Budapest Folk Fest

Május 23-27-ig várja a népzene, néptánc kedvelőit az idei Budapest Folk Fest a Fonóban és a Várkert Bazárban. Utóbbi nemcsak azért is remek helyszín, mert pazar a rálátás a Dunára, az esti fényben fürdő és nyüzsgő pesti oldalra, a dunai hidakra és a méltóságteljesen magasodó Várhegyre, hanem mert lehet ülni, állni, táncolni, ugrálni, énekelni, kiabálni, várfalról lábat lógatni, a teraszon borozni, vagy fűben heverészni – a Budapest Folk Fest programjai minden formában élvezhetők.

A fesztivál nyitónapján, május 23-án, szerdán Melegföldvár és a szomszédos Buza falu különlegesen szép és erőteljes hangú énekesei és táncosai lesznek a mezőségi népzenét játszó Eszterlánc zenekar vendégei a Fonó színpadán. A koncertet táncház követi, ahová idén Kalotaszegről hívtak vendégmuzsikusokat: ifj. Fodor Sándor „Neti”, Cilika Gyula, Toni Rudolf, Berki Béla „Árus” fognak muzsikálni.

Csütörtöktől (május 24.) a Várkert Bazár Öntőház Udvarát lakja be a Budapest Folk Fest. Aznap a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes a Kárpát-medence végtelenül színes és gazdag tánchagyományaiból válogat Erdélytől Csallóközig. A nagyszínpadon kiemelt vendég lesz a török Cigdem Aslan: az Isztambulban született kurd származású, jelenleg Londonban élő énekesnő a „görög bluesnak” is nevezett rebetiko talán a legjobb kortárs, világhírű előadója. Késő esti koncerten lép fel a Góbé, akik együtt muzsikálnak a Muzsikás együttes prímásával, Porteleki Lászlóval. A napot a Folkkocsma zárja este 11-től, ahol a város legvagányabb és legjobb bulizenekara, a Csángálló szolgáltatja a zenét, akiknek az autentikus csángó népzenétől, az erdélyi vonószenekarok hangzásán át a sűrű és titokzatos balkáni zenéig ível a repertoárjuk.

Május 25-én a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes Esszencia indítja az estét. Ezen a napon a kiemelt külföldi vendég a francia Sergent Garcia lesz. A kolumbiai cumbiából, a Puerto Ricó-i bombából, a jamaikai reggae-ből és a sokszínű kubai zenei hagyományból gazdagon merítő, mindezt a kortárs tánczenével elegyítő együttes művésznevét a Zorro című sorozat antihőse, Sergent Garcia után választotta. Utána Kalotaszegre kalandozhatnak a részvevők: Erdély talán legszínesebb, leggazdagabb zene, tánc és tárgyi örökségével rendelkező tájegysége elevenedik meg a színpadon a Pompás Kalotaszeg című produkcióban. A Folkkocsmában a fiatal népzenészekből álló Üver zenekar muzsikál majd.

Május 26-án, szombaton a Fitos Dezső Társulat Falusi Színek című műsora nyitja a napot. A néptánc nyelvén, tánc- és látványszínházi formában, a Kárpát-medence gazdag és változatos tánckultúrájával teremt színházat. A nagyszínpadon a Dresch Double Quartet Borbély Mihállyal lép fel. Őket Lajkó Félix és a lengyel VOLOSI követi, a Folkkocsmában pedig a Bazseva húzza majd a feltehetően hajnalig tartó táncházban.

Vasárnap, a zárónapon ingyenes családi programok várják a kicsiket és nagyobbakat délután kettőtől: Novák Péter irodalmi-zenés előadása, a Heveder zenekar és Eötvös Rémusz koncertje, a BaHorKa Társulat improvizációs folklórszínháza, Szalóki Ági gyerekkoncertje, az Újbudai Babszem Táncegyüttes előadása és a Gatyamadzag zenekar koncertje és táncháza tölti meg a Várkert Bazár Öntőház Udvarát.

A vasárnapi családi napra a belépés ingyenes; további információk, valamint jegyek és fesztiválbérletek itt kaphatók.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.