Miért nem lett a régész László Gyula a Magyar Nemzeti Turánpárt elnöke?

/ 2018.05.22., kedd 16:00 /

Ezt és még sok minden mást is megtudhatunk egy csodálatos digitális archívumból.

Kölyökkoromban sokakkal együtt nekem is kedvenc olvasmányom volt László Gyula 50 rajz a honfoglalókról című könyve. Lenyűgöztek a régész-képzőművész igen érzékletes rajzai, meg a hozzájuk írt rövid, jó értelemben vett ismeretterjesztő szövegek. Alighanem egész nemzedékek látják maguk előtt Árpádot meg a Kárpát-medencét birtokba vevő őseinket úgy, ahogy őket annak idején László Gyula elképzelte és megrajzolta.

Rege a csodaszarvasról - László Gyula rajza

Később egyetemistaként is sokat lehetett tanulni a tudós könyveiből, még a tudományos közvélemény nagy része által elutasított kettős honfoglalás elméletéből is. Bezzeg a mi időnkben a tudományos viták még mások voltak: László Gyula megfogalmazott egy hipotézist, igyekezett érvekkel és adatokkal alátámasztani mondandóját, amit aztán kritikusai   ugyanilyen eszközökkel próbáltak megcáfolni.

 László Gyula tudományos teljesítménye miatt nagyon örültem, hogy az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézete nyilvános adatbázist hozott létre a művész-tudós akkurátusan megőrzött levelezéséből, dokumentumaiból, egyéb publikációiból. Az MTA 2015-ben kötött szerződést a családdal, az elmúlt három évben több mint tízezer oldalt digitalizáltak, de a munka még korántsem fejeződött be.

László Gyula

A magyar őstörténet, egyáltalán, a magyar történelem és kultúra iránt érdeklődő számára tényleg aranybánya László Gyula levelezésének böngészése. Nemcsak a magyar szellemi élet fontos szereplőinek – Illyés Gyulának, Kós Károlynak, Weöres Sándornak – írt levelei kerültek fel az internetre, de például az amatőr őstörténészeknek címzett válaszai is. László Gyulához ugyanis százával fordultak a többé-kevésbé jóindulatú dilettánsok, hogy a tudós véleményezze, értékelje nézeteiket. Ezt becsülettel meg is tette: a rendszerváltás után az alternatívok ikonjává vált Badiny-Jós Ferencnek éppoly alaposan válaszolt a nagyfejedelem rituális feláldozásáról, mint az egyszeri sumerológus-gépészmérnököknek.

 És hát hogy ne zárna szívébe az ember egy olyan tudóst, aki 1975-ben (!) „Magnifice Domine!” megszólítással ír levelet az ELTE rektorának. Már a rendszerváltás után, 1990-ben pedig a „Hülyékkel nem foglalkozom!” felkiáltás helyett udvarias hárítással  válaszol a neki a Magyar Nemzeti Turánpárt örökös tiszteletbeli elnökségét felkínáló atyafinak.

 Ezek persze csak önkényesen kiragadott anekdotikus elemek egy hatalmas és tiszteletreméltó életműből, amelyet itt lehet böngészni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.