Polcz Alaine szeretete fojtogatta Mészöly Miklóst

/ 2017.10.29., vasárnap 15:00 /
Polcz Alaine szeretete fojtogatta Mészöly Miklóst

Megint illetéktelenül olvasunk. A kötet egyik szerzője, a XX. század második felének meghatározó prózaírója ugyanis azt kérte feleségétől, hogy leveleit semmisítse meg, mert tartalmuk csak kettőjükre tartozik. Részletek a friss Heti Válaszban.

Még mielőtt bárki olvasta volna a most megjelent, fölöttébb nehezen emészthető levelezést, az interneten már ott kerengtek a feminista bírálatok: a nagy írónak mondott Mészöly Miklós a magánéletben erkölcsi nulla volt. Lefoglalt magának egy okos, tehetséges, sokra hivatott nőt, s közben fűvel-fával csalta. Polcz Alaine a nagylelkűség és önfeláldozás élő szobra lett, aki karrierjét alárendelte férje pályájának.

A levelezéskötet a hatvanas évek közepétől igazán izgalmas. Már nincsenek kisszerű anyagi gondok, csak éppen a magánéletük fut zátonyra. Nem bomlik fel a házasság, de Mészöly egyre nagyobb nyűgnek érzi, Polcz Alaine pedig egyre nehezebben viseli a férje oldalán feltűnő fiatal nőket, és nem érti, mi a baj. Mintha nem fogná fel, hogy egy férfi számára a saját gyerek hiányát nem pótolják más gyerekek, főként nem a beteg, a haldokló kicsik, akinek gyámolítására hosszú éveket szentel (Mészöly nemtetszésére). De pusztán a gyermektelenség nem vezetett volna elhidegüléshez. Bármily kegyetlen, de ki kell mondani: a feleség minduntalan szavakba is öntött odaadó szeretete, feltétlen szerelme fojtogatta a férjet.

 

 

 

 

Teljes cikkünk az október 26-i Heti Válaszban olvasható, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.