Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

/ 2018.04.18., szerda 19:59 /
Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Múlt héten utólag vette át Áder Jánostól a Kossuth-nagydíjat, és bejelentette, hogy első nagyjátékfilmjének címére utalva, a Galga-menti tehetségek támogatására létrehozza a Feldobott Kő Alapítványt. Sára Sándort ezért sem csak emlékezésre kértük. Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal kapcsolatban interjúnkban elmondja: „Nem vagyunk bemutatva egymásnak, vagy ő nem mutatkozott be nekem. Az értékkülönbség szó túl enyhe annak kifejezésére, mennyire másképpen gondolkozunk a filmgyártásról. Rosszul hangzott, amikor azzal nyitott, hogy ő majd megteremti a nemzeti filmgyártást, hiszen az volt már őelőtte, és néha manapság is van.”

Szerinte a magyar filmnek hiányoznak a műhelyek, a viták. Az egykori Duna tévé elnökeként pedig arról faggattuk, mit jelentett számukra a közszolgálat, s hogy miért veszhetett ki a pártízléstől független együttműködés, amit ő munkatársaival akkor tapasztalt meg utoljára.

 

 

 

 

A Sára Sándorral készült interjút az április 19-i Heti Válaszban olvashatja. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.