Sárközy Péter József Attiláról: „Nagyon szép lányok fogadták el szerelmét”

/ 2018.06.01., péntek 07:58 /
Sárközy Péter József Attiláról: „Nagyon szép lányok fogadták el szerelmét”

Sárközy Péter professzor közel negyven esztendőt töltött a római Sapienza Egyetem magyar tanszékének élén. Tanításról, kutatásról, az olasz-magyar kapcsolatokról és József Attiláról beszélgettünk vele – immár Budapesten. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Legtöbb tanulmányát az olasz-magyar irodalmi kapcsolatoknak szentelte, a legnagyobb vitákat mégis József Attila-könyvével aratta. „A mai napig hamis legendák nehezítik az életmű befogadását – mondja Sárközy Péter. – Például az, hogy a proletár gyermekkor legendájának értelmében a korán elszenvedett sérelmek, nélkülözések okozták volna későbbi tragédiáját, holott az ő élményei nagyon hasonlóak voltak a külvárosi lumpen gyerekek életéhez. Amikor pedig nővérének jó módú ügyvéd férje gyámság alá vette, nagyjából mindent megkapott, amire szüksége volt a tanulmányai folytatásához – a szeretet kivéve.” 

Szerinte hamis legenda a Horger-ügy is – a kiváló nyelvészprofesszor megrótta, de nem tiltotta ki az egyetemről –, vagy hogy a Baumgarten Alapítvány soha nem méltatta elismerésre. Hamis színben tűnnek fel – elsősorban Vágó Márta és Szántó Judit visszaemlékezései alapján – József Attila társkapcsolatai is, mintha a költő minden nőben csak a mamát kereste volna, holott nagyon szép lányok és asszonyok fogadták el szerelmét.”

 

 

 

 

A teljes interjú a május 31-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.