Szent őrültek a júniusi Magyar Konyhában!

/ 2018.05.29., kedd 18:00 /

Vajon mi a közös a tahitótfalui orvos-gazdában, a dunabogdányi borászban és a csallóközi szakácsban? Kiderül a gasztroforradalom közlönyéből!

A Magyar Konyha friss száma a szent őrültekről szól. Nem tehetek róla, rögtön ez jutott eszembe, amikor elolvastam Magyar Zsombor tahitótfalui családi gazdaságáról szóló míves riportot. Két pályát szeretünk szinte kibírhatatlanul nehéznek gondolni: az orvosét és a gazdáét. Az egyiket ugye a finanszírozás nehézségei, a stressz, a felelősség nyomasztja, a másiknak ott az időjárás, a bürokrácia, az értékesítés. Ki hallott már arról, hogy valaki mindkettőt csinálja, ráadásul derűsen és optimistán? Pedig Magyar Zsombor részmunkaidőben háziorvos, amúgy pedig gazdálkodik: marhát, birkát tart, tejautomatákat üzemeltet.

Neki igazán elhihetjük, amikor arról beszél, hogy a szaporodó allergiák 99 százalékban alimentáris eredetűek, s a civilizációs betegségek (szív- és érrendszeri  problémák, cukorbetegségek) is javarészt a helytelen táplálkozás miatt alakulnak ki. Magyar Zsombor mindent megtesz, hogy vásárlóit megóvja: marháit tavasztól késő őszig istállón kívül tartja, szabadon legelhetnek a Szentedrei-szigeten található földjein. Ha egy kis szerencsénk van, lábon hajtják majd be őket Budapestre, ahogy annak idején a szilaj alföldi marhákat exportálták a délnémet városokba. A felvetéssel biztosan egyetért az a kecske, amelyik a Magyar Zsomborról készült cikk lapjairól mered ránk igen szuggesztíven.

Úgy látszik, lehet valami a Dunakanyar levegőjében, ami kedvez a megszállottaknak: Tóth András ugyanis, hopp, elhatározta a dunabogdányi kövidinka feltámasztását. A filoxéra előtt a folyó mindkét oldalán szőlők sorakoztak a birtokon, aztán a betegség tönkretette a virágzó borkultúrát. A főállásban épületüzemeltető vállalkozást vezető Tóth András hosszú évek óta dolgozik egy kis borászat felépítésén. Még az sem szegte kedvét, hogy a szőlőfajta vesszőit a pécsi génbankból kellett megszerezni.

Bindics Imre is két előző hősünkhöz hasonlóan makacs fajta. Éveken keresztül Ausztriában dolgozott sikeres szakácsként, de hazatért szülőföldjére, a Csallóközbe. Tizennégy éve viszi a dunaszerdahelyi Villa Rosa és a nyékvárkonyi Amade Château éttermét, utóbbi kastélyszálló Szlovákia legjobbja lett nemrég. Büszkék is Bindics mesterre Kukkóniában! Az elnevezés onnan ered, hogy a tatárok elől a Duna nádasaiba menekülő  helyiek az unka béka hangjával – kuk, kuk – figyelmeztették egymást. Én persze inkább a „császári és királyi” rövidítésre (K.und K.) asszociáltam: Bindics Imre és a Amade Château olyan hangulatot áraszt, hogy Ferenc Jóska a kötelező nyári hadgyakorlatok után biztosan szívesen pihent volna itt.

Kövessük mi is a felséges úr példáját! Vagy ha nem jutunk el Nyékvárkonyba, olvassuk a Magyar Konyhát!

A Magyar Konyha legfrissebb száma

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.