Színészeket díjazna? Most megteheti

/ 2018.07.02., hétfő 17:00 /

Hogy kikre szavazhat? A Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire. Ők pedig: Varga Klári, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Nagy Csongor Zsolt, a Szatmárnémeti Harag György Társulat és Farkas Ignác a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja. Rájuk lehet szavazni a díj honlapján augusztus 24-ig.

És miért is fontos és különleges ez az elismerés? Mert ezt a kollégák szavazzák meg, így tényleg olyan emberhez kerül, aki a szakmabéliek szerint megérdemli. Mintegy 39 társulat tagjai választották ki szavazataikkal a három jelöltet, akik közül a nyertest most is a közönség voksai döntik el. A Raiffeisen Bank 500 ezer forinttal járó, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott 400 ezer forintos díjat tizenegyedik alkalommal adják át idén.

A jelöltek: Farkas Ignác, Varga Klári és Nagy Csongor Zsolt

A jelöltek: Farkas Ignác, Varga Klári és Nagy Csongor Zsolt

Fotó: Csákvári Zsigmond

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók. A díjazott személyét a magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező kőszínházak, valamint a jelentősebb alternatív színházi műhelyek tagjai maguk közül választották az eddigi években.

Az idei jelöltek mindegyike nagy megtiszteltetésnek érzi a kollégák jelölését, támogatását. „Pár nap kellett felfogni” – mondta Nagy Csongor, aki külön köszönte társulatának, hogy rá gondoltak. Varga Klári pedig a családjának, férjének és kisfiának mondott köszönetet, mert támogatják abban, hogy a szenvedélyének élhessen.

A díjátadó gála szeptember 7-én less a tatabányai Jászai Mari Színházban. 

A jelöltek Kaszás Attiláról

Varga Klári: „Együtt próbáltunk, játszottunk Sopronban, és egy kora nyári napon körbe bicikliztük a Fertő- tavat előadás előtt! Mintha fennakadt volna a pillanat!”

Nagy Csongor Zsolt: „Kaszás Attilát sajnos személyesen nem ismertem, de színészként volt szerencsém látni. Egy külsőségektől, maníroktól mentes, igazi, tiszta embert láttam, aki elszántan tökéletesítette, azt, amit tud. Egy igazi mesterembert. Aki ha bármilyen más mesterséget űz, abban is jó lett volna. Egészséges alázat, szenvedély, szép beszéd, hang, óriási lélek. Egy igazi Ember.”

Farkas Ignác: „Attilát 1979 májusában ismertem meg, hiszen egyszerre vettek fel bennünket a főiskolára, csak neki nem kellett egy évet katonaként szolgálni. A kollégiumban egymással szemben lévő szobában laktunk. Sok-sok éjszakát átbeszélgetve, átbulizva alakult ki közöttünk egy nagyon jó kapcsolat. Mondhatni baráti. Volt közös munkánk is, a Hídember című Bereményi-filmben együtt szerepeltünk. Fájdalmas, pótolhatatlan űrt hagyott maga után.”

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.