Talpra, magyar! – rockmusical készül az idei nemzeti ünnepre

/ 2018.02.26., hétfő 18:45 /

Látványos zenés előadást mutatnak be az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján a Papp László Budapest Sportarénában. Az alkotók szerint most új szemszögből ismerhetjük meg a történelmi eseményt, mások mellett Détár Enikő, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Varga Miklós, Vastag Tamás, Verebes István játékában.

Szurdi Miklós, a darab rendezője és társírója úgy fogalmazott, rendszerint sokat foglalkoznak a forradalom híres résztvevőivel, de keveset a kor, az esemény hétköznapi alakjaival. A Talpra, magyar! című rockmusical ezért új megvilágításból, a kor színészeinek életén keresztül mutatja be a 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.

Mint azt Topolcsányi Laurától a darab írójától megtudtuk, az előadás cselekménye 1849. január 5-én kezdődik: az első rész 1849 januárjától március 15-ig, a forradalom első évfordulójáig tart. Ez az az időszak, amikor már a Nemzeti Színház színészei is Debrecenbe menekülnek, miután Jellasics és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet és a kormány is költözni kényszerült.

A második rész 1849 júliusának három hetét öleli fel. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, Pest újra ostrom alatt. A kormány, a debreceni, valamint a pesti színészek is kénytelenek tovább állni, és Szegedre tenni a székhelyüket.


A darab zeneszerzője Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese, most először írt rockmusicalt. Az előadásban 18 dal hangzik majd el, mások mellett Détár Enikőtől, Egyházi Gézától, Kiss Ramónától, Oláh Ibolyától, Xantus Barbarától, Varga Miklóstól, Vastag Tamástól.

A prózai színészek közül az egyik legismertebb név Verebes Istváné, de ott van még Baranyi Hanna, Borbély Richárd, Fehér Adrienn, Gulyás Hermann Sándor, Kósa Zsolt, Miller Dávid, Moravetz Levente, Pásztor Máté, Pesák Ádám, Petridisz Hrisztosz, Rubóczki Márkó, Széles Flóra, Telegdi Kamilla, Tóth Andi, Varga Szabolcs, Varga Vivien, Vizi Dávid, Zayzon Csaba is.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a szereplők két dalt adtak elő, a Nemzeti Dal, a Tolcsvay László által 1973-ban megzenésített verzió után, most egy új, izgalmas átiratban hangzott el.  Bár a látványról nem sokat tudhatunk, a zenei bemutatkozás reménykeltő. A Talpra, magyar! rockmusicalt március 15-én este 7 órakor láthatják az érdeklődők a Papp László Sportarénában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.