Ünnep árnyakkal

/ 2018.06.06., szerda 11:36 /

Június 7-én délután a budapesti Vörösmarty téren megnyílik az Ünnepi Könyvhét, amiről pontosan tudjuk, hogy régen nem az író és olvasó nagy találkozása, ahogy 1928-ban Supka Géza kiváló újságíró, művelődéstörténész megálmodta.

Sokkal inkább hatalmas kirakodóvásár, amelyen a könyvkereskedők diktálnak. A dúsan megrakott pultok előtt sokszor elvesznek az írók, olykor a legjobbak is. Aki nem kap elég reklámot előzetesen, az megnézheti magát, megesik, hogy egyetlen olvasóval sem találkozik. De hát hogy lehetne egyszerre 67 friss vers- és 95 új prózakötetet az olvasók figyelmébe ajánlani, és akkor még nem szóltunk az antológiákról, a történeti munkákról. S főként a könyvheti katalógusokban külön kategóriát képező úgynevezett szórakoztató irodalomról (mintha a komolynak tartott irodalom érthetetlenül unalmas volna), az eladási listákat vezető könyvek garmadájáról.

A könyvhét, bár szívesen tagadnánk, a rendszerváltozás után soha nem volt zavartalan ünnep – 1990 előtt meg pláne nem –, pedig legjobb íróink legalább a megnyitón megpróbáltak a napi politikán felülemelkedve az olvasás szépségéről, jellemformáló erejéről beszélni. Ebben előzetesen megállapodtak az ünnepséget szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésével, amelynek tagjai régóta a politikai paletta szinte minden árnyalatát lefedik. Nos, tavaly már a megnyitó is majdhogynem botrányba fulladt: a forradalmi hevülettel szónokló Kossuth-díjas író úgy vélte, kormányellenes tüntetésen van, nem nagy hagyományú könyves eseményen. Még azok is feszengtek, akik a lelkük mélyén egyetértettek vele. Ők is tudták, hogy az általuk utált rezsim nagyvonalú támogatása nélkül meghalna a kortárs irodalom, s nem lehetne Budapest legreprezentatívabb terén könyves fesztivált rendezni.

Idén a szervezők az évek óta legnagyobb példányszámban megjelenő gyermekkönyvek kivételes népszerűségnek örvendő alkotóját, Berg Juditot kérték fel, nyissa meg a könyvhetet. Remélhetőleg ezzel a gesztussal végre a gyermekirodalom kerül a középpontba. És persze a jövő olvasói és vásárlói, rajtuk múlik ugyanis, hogy megérjük-e a századik ünnepi könyvhetet. Reménykedjünk, és vigyük a kicsiket a könyvsátrakhoz. Budapesten, Szekszárdon, az országos megnyitó idei helyszínén és minden településen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.