„Wagner rabul ejti az embereket”

/ 2017.06.09., péntek 16:30 /

Valószínűleg nincs a bolygónkon olyan wagneriánus, aki ne hallott volna a Budapesti Wagner-napokról. Tizenegy évvel ezelőtt, 2006-ban, két elsöprő erejű Parsifal-előadással kezdődött a történet, amely egy csapásra kitüntetett rangú Wagner-kultuszhellyé avatta a Müpa hangversenytermét. Az elmúlt 11 évben a Wagner-rajongók ünnepévé vált eseménysorozat az úgynevezett teljes bayreuthi kánont, vagyis Richard Wagner életében a „Zöld dombon” bemutatott mind a tíz operát színre vitte. Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere a következőket fogalmazta meg a Wagner-élmény kapcsán: „Ha egy olyan formát találunk, mellyel meg tudjuk értetni a zenét, ha azon a nyelven tudjuk közvetíteni, amilyenre szocializálva van a közönség, akkor Wagner műve rabul ejti az embereket…”

Fotó: Chris Gloag

Idén ismét látható lesz A nibelung gyűrűje című tetralógia (röviden: a Ring), négy egymást követő estén át, pontosan úgy, ahogy azt a Mester – aki 20 éven át írta 16 órányi főművét – elképzelte. Ráadásul Brünnhilde szerepét mindhárom este a világhírű szoprán, és a budapesti közönség által (is) imádott Iréne Theorin énekli majd: ez hatalmas erőpróba és monumentális színpadi teljesítmény, hiszen általában egy-egy nap pihenőt tartanak a Ring előadásai között, pont azért, hogy az énekesek, a zenészek és a karmester is kipihenhesse magát. A négyestés produkció egyébként idén is világszerte ünnepelt énekeseket vonultat fel: Siegfried szerepében ismét Christian Franz és Daniel Brenna, Wotanként James Rutherford látható, Hagen szerepét a Feröer-szigetekről származó Rúni Brattaberg énekli, Fafhnerként pedig újra a nagy kedvenc, Walter Fink szólal meg. Sieglindeként Anja Kampét láthatja a közönség, Fasoltként Bretz Gábor, Alberichként Kálmán Péter, Frickaként Schöck Atala, Gutruneként pedig Pasztircsák Polina lép színpadra.

Bár már évek óta halljuk, hogy a Ring lekerül a Wagner-napok programjáról, a közönség szeretete és ragaszkodása miatt mindeddig műsoron maradt. Most azonban végleg elbúcsúzik a Hartmut Schörghofer-rendezte produkció, ám visszatér a 2006-os Parsifal, illetve műsorra kerül egy korai Wagner-mű, a Rienzi is, koncertszerű előadásban.

Utóbbiról és annak címszerepéről Fischer Ádám a Müpa Magazinban elmondta: „a Rienzi embert és tenort próbáló szerep, nagyon kevesen vannak, akik el tudják énekelni. Ilyenkor azzal kell kezdeni a szereposztást, hogy keresünk egy főszereplőt (…), ezért nagyon örülök, hogy Robert Dean Smith elvállalta a címszerepet”. A Rienzi apropóján a Budapesti Wagner-napok több újdonságot és „elsőbálozót” is felvonultat: a fesztiválon most debütál a Nemzeti Filharmonikusok, Sebastian Weigle személyében pedig először mutatkozik be külföldi vendégdirigens a Wagner-napokon.

A Budapesti Wagner-napok különlegességének ígérkezik Dorottya Láng dalestje, melyen Wagner Wesendonck-dalok című műve mellett Berlioz és Liszt remekei is felcsendülnek, Helmut Deutsch zongorakíséretével.

A Wagner-napok programja röviden:

Dorottya Láng dalestje: június 10.

A nibelung gyűrűje: A Rajna kincse (június 15.); A walkür (június 16.); Siegfried (június 17.); Az istenek alkonya (június 18.)

Rienzi: június 19.

Parsifal: június 21.

Részletes információk, valamint korábbi kritikák, fotók és előadásrészletek ezen a honlapon érhetők el.

Alább pedig A walkür trailere látható:

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.