Magyarok a piacon

Az élet sója

/ 2016.10.26., szerda 16:44 /

Az Indiso lehet a világon az első klinikailag igazolt sóterápiás technológia forgalmazója. Gábor Tamás ügyvezető szerint a szükséges vizsgálatok után a cég kínai terjeszkedésbe kezd.

Napjainkra a sóterápia a wellnesskultúra részévé vált. Minek köszönhető ez a gyors siker?

Gyorsnak nem mondanám, hiszen a sóbarlangok jótékony hatását már az ókori görögök ismerték, de a gyógymód „reneszánsza” is több mint kétszáz éve kezdődött. Az 1800-as években tűnt fel az orvosoknak, hogy a lengyelországi sóbányákban dolgozó munkások nem panaszkodnak tüdőbetegségekre, és magasabb életkort élnek meg, mint más bányászok. Ez a tapasztalat indította el a sóterápia újrafelfedezését, melynek során megállapították, hogy a magas sótartalmú levegő belélegzése szinte minden alsó és felső légúti betegség kezelésében hatékony. Így „szivárgott be” az eljárás a wellnessközpontokba is.

Ezek szerint a kezelés nemcsak divatos, de igazoltan eredményes is?

A sóterápia semmi esetre sem tartozik a divatos, de kétes hatású, ezoterikus gyógymódok közé. A megfelelő körülmények között, megfelelő eszközzel és orvosi tisztaságú sóval végzett kúra hatása mérhető. Nem véletlen, hogy az Indiso SPELEO terápiát kiegészítő kezelésként a magyar fül-orr-gégész és tüdőgyógyász szakmai kollégiumok is támogatják. A gyanakvás azonban sajnos nem indokolatlan, hiszen a népszerűségnövekedésével egyre több olyan szoba nyílik, melynek nincs gyógyhatása.

Pedig a sóterápia nem bonyolult eljárás. Hol lehet elrontani?

Az alapelvek egyszerűek, hiszen a természetes sóbarlangok is gyógyították a légúti betegségeket, ám ugyanazt a hatást mesterséges környezetben előidézni nem feltétlenül könnyű. Hiába hirdeti egy sószoba fenntartója, hogy több tonna himalájai zúzalékkal borította be a helyiség falait, ez önmagában csak a gyógyulás illúzióját teremtheti meg. Több kutatás is igazolta, hogy a mérhető eredményességhez különleges, száraz klímára és magas koncentrációjú, rendkívül apróra őrölt sószemcsékre van szükség.

Miért lényeges az apró szemcseméret?

A só csak így juthat le a mélyebb, alsó légúti üregekbe, hörgőkbe, de az orrmelléküregben, arcüregben, homloküregben letapadt nyákot is így lehet a leghatékonyabban feloldani.

Az Indiso speciális porlasztókészüléket használ. Mi a technológia lényege?

Több hasonló eljárás létezik, de a miénk számos tekintetben egyedülálló. A legtöbb aeroszol-előállító berendezés legfeljebb a milliméter ezredrészének megfelelő, egy mikron nagyságú szemcséket készít, ráadásul sokszor valamilyen nedves, párásító eljárással oszlatja el őket a levegőben. Ezzel szemben a mi technológiánk tökéletesen száraz eljárás. Az előmelegített, 99,9 százalékos tisztaságú sót egy őrlőmalom 0,2 mikronos méretűre zúzza, majd az őrletet a készülék kifújja egy 850–1000 fokon izzó fűtőszálrendszeren keresztül a levegőbe. A hőkezelés tökéletesen fertőtleníti az aeroszolt, így nem fordulhat elő, hogy a gyógyulni vágyók épp a kezelés során betegednek meg.

Egyébként ezzel a kockázattal is számolni kell?

Sajnos Magyarországon nincs olyan szabályozás, amely minden szolgáltató számára kötelező követelményeket írna elő. Nincsenek határozott higiéniai elvárások, rendszeres ellenőrzések, így legtöbbször azt sem lehet tudni, milyen tisztaságú az a hatóanyag, amit a vendégek porlasztott formában belélegeznek. A meleg, párás, nedves környezet kedvezhet a baktériumoknak és gombáknak, márpedig egyik beteg sem azért jár sóterápiára, hogy ilyesmivel találkozzon. A közelmúltban szerencsére a jogalkotók is felfigyeltek a problémára, ezért első lépésként az Országos Közegészségügyi Központ vizsgálatsorozatnak veti alá a piacot.

Ez hány szolgáltatót érint?

Itthon ezer helyen működtetnek sószobákat, melyeket évente több százezren látogatnak. Nem mindegy, hogy ezek az emberek milyen színvonallal szembesülnek, illetve milyen ígéretekkel csalogatják be őket. Megengedhetetlen, hogy egy szolgáltató azt hirdesse, hogy hatásos gyógymódot kínál – a tudomány mai állása szerint – gyógyíthatatlan betegségekre. Remélem, hogy az ilyen problémákra is megoldást jelent majd a szabályozás, ami segít az érintetteknek, hogy meg tudják különböztetni a valóban terápiaként értékelhető szolgáltatókat. Az Indiso nemrég az egyik legnagyobb kínai kutatóközponttal is együttműködésre lépett, s további teszteken vizsgáltatja saját technológiáját. Az elmúlt 12 év tapasztalatai alapján biztos vagyok benne, hogy a kutatások igazolni fogják az eddigi eredményeket, így mind az orvosok, mind a páciensek számára erős bizonyítékok állnak majd rendelkezésre a tájékozódáshoz és a megfelelő döntésekhez.

Miért pont Kínában vágtak bele a vizsgálatokba?

Ez a nemzetközi terjeszkedésünk első lépése. Ha a klinikai ellenőrzés pozitív eredménnyel zárul, a kínai partner megkezdi a technológiánk franchise-rendszerű értékesítését. Számítunk a megerősítésre, hiszen korábban már a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet gyerek- és felnőttosztályán több preklinikai vizsgálat is biztatóan zárult.

Gábor Tamás
1974-ben született Budapesten. • Húszéves korában indította első, zeneművészeti menedzsmenttel foglalkozó cégét. • Később kommunikációs és projektmenedzsment-vállalkozásokat vezetett. • Az Indiso Kft.-t eredeti tulajdonosai 2005-ben alapították. • 2014-től fejlesztési vezetője, 2015 óta ügyvezetője a cégnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.